Масаж против колики

В Кърменето от А до Я , , ,

Карен Зерецке
Baton Rouge LA USA
От: NEW BEGINNINGS, Vol. 15 No. 1, January – February 1998, p. 13*

Една сутрин, когато първото от моите чувствителни бебета беше на няколко дена, получих загадъчно обаждане от приятелка. Тя каза, „Включи на Донахю**!” и затвори. Заинтригувана, се подчиних и включих телевизора си на предаването. Там видях демонстрация на бебешки масаж против колики. Той буквално спаси здравия ми разум с две от нашите деца – които имаха колики – когато елиминационните диети не дадоха резултат.

Открих, че масажът против колики не работи по времето, когато бебето плаче, тъй като коремът му беше много твърд, за да бъде масажиран. Така че използвах масажът всеки път, когато сменяхме пелената. Правихме това много месеци и ако пропуснех масажът през деня, си плащах за това през нощта. Бебетата и аз се наслаждавахме на времето, прекарано в масаж. На мъжът ми и по-големите деца не им отне много да се научат на масажа. И те също харесваха контакта кожа-до-кожа с бебето – заедно с хихиканията и кисканията.

Ето описание на бебешкия масаж: Масажът против колики, на който ме учиха, се състои от три части. Преди да започнете, сложете малко олио на ръцете си и ги разтрийте достатъчно така, че ръцете ви да се плъзгат по кожата на бебето, но не я оставят да изглежда лъскава. Някои хора предпочитат да използват специално масажно олио, но въпреки това, всяко олио ще свърши работа, дори растителното олио от кухнята. Съблечете бебето, но оставете пелената хлабава. Понякога бебетата изпускат нещо повече от газ! Сложете бебето по гръб върху перящо се одеало, в случай, че олиото я изцапа. Винаги придържайте бебето с ръка!

Част първа се нарича колело. Сложете дланта си под брадичката на бебето, с пръсти насочени към рамото му. (Няма значение с коя ръка започвате, тъй като ще ползвате и двете.) Прокарайте ръката си надолу по гърдите му до областта на пелената. Гладенето ви трябва да е плавно и достатъчно силно, за да почувствате „хлътването”, когато ръката ви напусне гръдния му кош. Когато ръката ви е около пъпа, сложете другата ръка под брадичката и гладете надолу, така че ръцете ви да правят кръгове над бебето, с една ръка, която винаги глади. Правете това, докато ръцете ви започнат да се уморяват.

Част втора: бебето е все така по гръб. Сложете петата на бебето до дупето му, като сгънете коляното му добре. Движете крака, все така добре сгънат, докато горната част на бедрото опре в коремчето му. Сгънете и двата крака в тази позиция. Бебето може да е мъничко объркано в началото, но после ще започне да ви помага – бебетата обичат това! Хванете глезените на бебето и нежно разтърсете краката в движение нагоре и надолу, като постепенно разгъвате, докато петите му опрат в одеалото и краката му са изпънати. Повторете много пъти. Може също да помогнете на бебето да „кара колело”, като държите петите му и движите краката му. Това не е част от „официалния” масаж, но моите бебета обичаха да го правят.

Част трета: като използвате колкото се може по-голяма част от пръстите/дланите си, правете кръгове около пъпчето по часовниковата стрелка. Това кара останалия газ да се придвижи в правилната посока, за да го изкара лесно бебето. Друг начин да направите това е да разтривате по часовниковата стрелка едновременно с двете ръце като скоби, т.е. ако пъпчето е центърът на часовника, едната ръка се движи от десет до един часа, а другата от четири до седем.

Има книги за бебешкия масаж, които предлагат по-детайлна информация за това, как да се прави масажът и защо е от помощ. Една книга, която за мен беше полезна, беше was Infant Massage: A Handbook for Loving Parents, от Vimala Schneider McClure.

Целият масаж може да заеме толкова време, колкото вие и бебето се забавлявате. Открих, че минимум от около пет минути за смяна на пелената е нужен за поносима вечер!

*Осигуряваме статии от наши публикации от предишни години за справка на нашите лидери и членове. Читателите се предупреждават да помнят, че проучванията и медицинската информация се променят с времето.

** The Phil Donahue Show, популярно американско ток-шоу с водещ Фил Донахю.

***

Носене в поза ‘Тигър на клон’ също може да помогне при колики и може да се върши от всеки възрастен в семейството