Съвместен сън за кърмещи майки

В Кърменето от А до Я, Новини , , , , , , , , ,

Ла Лече Лига България / ЛЛЛИ подкрепя съвместния сън за кърмещи майки при дадени условия

Проучванията показват, че мнозинството от кърмещите майки споделят леглото с бебето си в някакъв момент, защото имат нужда от повече сън и това прави нощните кърмения по-лесни. Противно на скорошния мета-анализ на Карпентър от 2013, значително количество скорошни внимателни проучвания показват, че съвместният сън не води до повишен риск от СВДС, когато са изпълнени седем условия, които наричаме „Седемте съвета за безопасен сън”

ЛЛЛИ, Шомбург, Илинойс (22 май, 2013), прессъобщение –

Малко майки на новородени спят достатъчно и повечето майки се безпокоят за безопасния сън на бебетата си. Проучванията показват, че мнозинството от кърмещите майки споделят леглото с бебето си в някакъв момент, защото имат нужда от повече сън и това прави нощните кърмения по-лесни. Много семейства също така откриват, че съвместният сън е приятен и ги прави по-близки. Въпреки това, те имат своите опасния относно безопасността на съвместния сън, особено когато чуят сериозни предупреждения в медиите против тази практика.

“Кърмещата майка се различава от всеки друг,
който би могъл да спи с бебето й
в което и да е място и при
каквито и да е условия.
– Даян Уийсингър, Диана Уест и Линда Смит”

Едно такова подобно предупреждение е въз основа на мета-анализ от Карпентър и колектив (Carpenter et al /2013/). Същевременно, хората, които проучват съвместния сън и се фокусират върху нормалното поведение на кърмещите майки и кърмени бебета, докладват за множество пропуски в изследването на Карпентър. Също така въпросното проучване комбинира и прави нов анализ на стари пет проучвания, вместо да е осъществено ново такова изследване.

Нискорисковите кърмещи майки непушачки, които чуят подобно негативно послание за съвместния сън с бебето, ще се преместят от относително безопасното легло на абсолютно опасния диван или фотьойл за да кърмят бебето през нощта, като това увеличава риска за бебето. По този начин и кърменето може да приключи по-бързо, тъй като майката ще става през нощта, за да кърми. А не-кърмените деца са с по-висок риск от синдром на внезапна детска смърт (СВДС).

Рисковете при съвместен сън са по-малки при кърмещите майки, защото те са като синхронизирани с движенията и нуждите на бебетата си, и са склонни да спят, като заемат нещо като защитна поза около бебетата си. На свой ред кърмените бебета по-скоро търсят майчината гърда и стоят близо до нея, отколкото да се движат към заобикалящи ги възглавници или одеяла.

Въпреки че съвместният сън може да не е удачен за всички семейства, значителен брой съвременни внимателни проучвания показват, че тази практика не повишава риска от СВДС, когато следните седем условия за безопасност са спазени:

1. Родителите са непушачи (включително и майката е била непушачка по време на бременността)

2. Трезви и здрави родители

3. Майката кърми

4. Бебето е здраво

5. Бебето спи по гръб

6. Бебето е облечено така, че да не се претопля

7. Майката и бебето споделят обща повърхност за сън, върху която няма други предмети, както и повърхността няма   релеф, вдлъбнатини или пролуки, които могат да затруднят дишането на бебето.

Когато всички тези седем условия са налице, бебето, което спи с майка си на една повърхност не е изложено на по-голям риск от СВДС, от бебето, което спи само в леглото си.

Леглата на възрастните могат да крият риск от задушаване, задавяне или пропадане на бебето, който може да бъде намален след като се премахнат всички потенциални заплахи. Затова и съвместният сън би следвало да е добре планиран, а не инцидентен. Подготвеното за съвместен сън легло на възрастните е по-безопасно от диван или фотьойл, които крият риск от задушаване.

Тъй като съвместния сън е по-вероятно да се случи, когато майките са уморени, ЛЛЛИ окуражава всички майки, дори тези, които не отговарят на седемте правила за безопасен съвместен сън, да планират такъв и да направят леглата си безопасни за всеки случай.

За повече информация относно безопасния съвместен сън за семействата на кърмачета, вижте брошурата на Ла Лече Лига България „Безопасност на съня и кърменото бебе“, която можете да намерите от вашата ЛЛЛ група. Също така има и секция с често задавани въпроси на страницата на ЛЛЛИ в интернет: llli.org/faq/cosleep.html

Подробен анализ на проучването на Карпентър от 2013-та година, можете да видите в доклада “SIDS: Risks and Realities: A Response to Recent Findings on Bedsharing and SIDS Risk,” (СВДС: Рискове и реалности: отговор на неотдавнашните открития във връзка със съвместния сън и риска от СВДС), съствен от Сара Окуел-Смит (Sarat Ockwell-Smith), Уенди Мидълмис (Wendy  Middlemiss), Трейси Каселс (Tracy Cassels), Хелън Стивънс (Helen Stevens), и  Дарша Нарвес (Darcia Narvaez), достъпен на praeclaruspress.com.

За Ла Лече Лига Интернешънъл

Ла Лече Лига започва като малка група за подкрепа близо до Чикаго през 1956-та година. Организацията се е превърнала в световен лидер в подкрепа на кърменето и е признат авторитет за подкрепа и информация за кърмене от майки за майки в България и по света. Мисията на Ла Лече Лига е да помага на майките по света да кърмят посредством подкрепа от майки за майки, окуражаване, информация и обучение, както и популяризира по-доброто разбиране на кърменето като важен елемент за здравословното развитие на детето и майката. В България Ла Лече Лига съществува от 2005 година и се радва на подкрепа и доверие както от родителите, така и от здравните професионалисти, неправителствени организации и държавни институции. Нашите доброволци преминават задълбочено обучение, завършено с международна акредитация, която гарантира техните знания, умения и компетенции, а от тяхната помощ се възползват хиляди родители.

Още по темата: Нощният сън на бебето – заедно или отделно от майката