Основи на захранването

В Захранване , , , , , , , , , , , , , , ,

автор Таня Русева, ЛЛЛ лидер-консултант, IBCLC, RLC

‘За здравото, доносено бебе кърмата е единствената храна, от която се нуждае, докато покаже признаци, че се нуждае от твърда храна, приблизително около средата на първата година след раждането си.’
из философията на Ла Лече Лига

Кога да захраня бебето?
Световната Здравна Организация, Министерството на здравеопазването в България, Националният център за опазване на общественото здраве (НЦООЗ) препоръчват изключително кърмене до 6-ия месец (навършен), след което постепенно следва захранване, без да бъде спирано кърменето. Кърмата остава основна част от диетата на бебето, а другите храни я допълват. Захранването не бива да става по-рано от 4 навършени месеца (16 седмици)! Препоръките на СЗО са да са минали 180 дни от раждането и се основават на изучаване на физиологичното развитие на органите и системите на детето и на неговата готовност да възприема нова храна; те носят обобщен характер. Ла Лече Лига подкрепя майките в индивидуалния подход към всяко едно дете в зависимост от неговите нужди и степен на развитие.

Фактори, които говорят за готовността на детето за захранване:
1. Възраст – около средата на първата година (при недоносените бебета за основа се взима средната дата между датата на раждане и датата на термина + средно 6м).
2. Теглото при раждането е приблизително удвоено. За недоносените бебчета коефициентът е 2,5.
3. Детето седи стабилно.
4. Има добър контрол над врата и главата си.
5. Има повишено слюноотделяне.
6. Никнат зъби.
7. Рефлексът на езика за изтласкване навън е изчезнал.
8. Детето проявява отчетлив интерес към храната на възрастните.
9. Слага играчки в устата си често и лесно.
10. Способно е да дъвче (дори без зъби) и да преглъща.
Разбира се, бебето ви може да не проявява всички признаци наведнъж, но наблюдавайте да има поне половината или повече.

С кои храни да започна?
Според сезона, личните си предпочитания или препоръките на педиатъра можете да изберете между готови или домашни безглутенови зърнени каши, зеленчукови или плодови пюрета. Обичайно сок се препоръчва след като бебето е привикнало към повече нови храни, за да се избегне раздразване на хранително-чревния тракт от плодовите киселини.
Еднокомпонентни зърнени каши, картоф, тиква, морков, ябълка, месо, а след това – различни комбинации и постепенно добавяне на нови храни – възможностите са много! Повечето специалисти препоръчват да не въвеждате повече от една нова храна на всеки 3-5 дена, за да има време бебето да свикне с нея, а вие да проследите за евентуални реакции. За бебета с алергии или фамилна обремененост този период може да е 5-10 дена, при проблеми е добре да се направи и консултация с алерголог.

Как да започна захранването?
Обичайно нова храна се предлага, когато детето е показало знаци за готовност за приемане на храни, различни от мляко. Най-често новата храна се предлага в първата половина на деня, в период, когато детето е отпочинало и бодро, може би половин час след кърмене, когато все още не е гладно, но започва леко да огладнява и би харесало идеята да опита нещо интересно и ново.

Всяка нова храна се предлага първоначално в малко количество – 1-2 ч.л. (5-10 гр), като количеството ѝ постепенно се увеличава в следващите няколко дни, съобразено с апетита и желанието на детето. Не е необичайно за кърменото бебе да яде не повече от 30-50 мл на едно хранене, въпреки че има изключения – кърмата съставлява 75-85% от дневното меню до годината и покрива основните му енергийни и хранителни нужди, а твърдата храна служи основно за опитване и запознаване с новите
вкусове и консистенции.

Когато се въвежда следваща нова храна, повечето майки предпочитат да я комбинират с вече въведена и смесват малко количество от новата с по-голяма порция от вече предлагана храна, като постепенно увеличават количеството нова храна през следващите дни.
Повечето майки избират първо да кърмят бебето, а малко по-късно да предложат твърдата храна (като нерядко бебето иска да завърши храненето с пюре/каша пак с кърмене); след годинката много майки решават да обърнат режима и първо предлагат твърдата храна, а след това кърмят.

Бебешката храна по правило не се подправя със сол и захар: вкусовите рецептори на децата са ‘непокварени’ от подправки и за разлика от възрастните, те усещат вкусовете много ярко и силно; това, което за нас е блудкаво и безвкусно, за тях съвсем не е такова. В добавка, захарта носи ненужни празни калории, а солта натоварва незрелите детски бъбреци – минералните соли от храните са му достатъчни на този етап.
След първите седмици на захранването (към 8-ми месец) много майки постепенно започват да добавят различни зелени подправки, които приятно овкусяват и разнообразяват бебешките храни.

Кои храни да избягвам?
Преработени храни, храни с добавена захар под различна форма, мед и яйчен белтък (до края на първата година), ядки (най-малкото до края на първата година, често повече), храни, към които детето има фамилна обремененост.

Статията е публикувана всп. ‘Кенгуру’ 2009г, препубликувана в „ЛЛЛ@Новини@, бр.5/11 с допълнения и редакция