Ново проучване свързва продължителността на кърменето с по-висок коефициент на интелигентност в зряла възраст

В Новини , , , , , , , , , , ,

Ново проучване, публикувано в списание The Lancet Global Health е открило, че по-голямата продължителност на кърменето е свързана с повишена интелигентност в зряла възраст и с по-добро ниво на образование и способност за припечелване.

Ефектът от кърменето за развитието на мозъка и детската интелигентност е добре установен и проучен, но преди беше по-неясно дали той продължава и в зряла възраст.

Ла Лече Лига България приветства проучванията в областта на кърменето

ЛЛЛБГ приветства продължаващите проучвания относно начина, по който кърменето работи, за да развие общото здравословно състояние и благосъстояние на бебето. Надяваме се, че знанието как кърмата осигурява дългосрочни ползи ще насърчи по-голямо поощрение и финансиране за установяването и подкрепата на кърменето в ранните дни.

Важно е обществото да е наясно с ползите от кърменето, а адекватния достъп до помощ и подкрепа при трудности ще позволи на повече жени да кърмят толкова дълго, колкото искат.

ЛЛЛБГ предлага информация, помощ и подкрепа от майки за майки, за да помогне на жените да се справят с предизвикателствата и да се насладят на кърменето.

Проучването анализира данни, събирани тридесет години

Д-р Бернардо Лесса Орта и колегите му от Федералния университет на Пелотас в Бразилия анализират данните от прогнозно проучване от близо 6,000 деца, родени в Пелотас през 1982г. В ранно детство се събира информация за кърменето и след това на участниците е даден тест за интелигентност (Скалата на Векслер за интелигентност при възрастните, 3-та версия) на средна взраст 30 години. Събира се информация и за образователните постижения и доходите им.

Проучването взема предвид социо-икономическите различия

За малко повече от половината участници е достъпна информация за кърменето и коефициента на интелигентност (3493). Изследователите ги разделят в пет групи, основани на продължителността на кърмене като малки, и контроли за 10 социални и биологични променливи, които могат да допринесат за повишаване на коефициента на интелигентност. Те включват семейния доход при раждане, образованието на родителите, геномно потекло, дали майката е пушела по време на бременност, възраст на майката, рождено тегло и начин на раждане.

Д-р Орта казва, че предишни проучвания в развитите страни са били обект на критики, защото са се провалили в разграничаването на ефекта на кърменето от социо-икономическите предимства, но новото проучване адресира този проблем за първи път.

Кърменето е полезно, без значение колко време продължава

Проучването показва по-висока интелигентност в зряла възраст, подобрени образователни постижения и способност за припечелване за всички периоди на продължителност на кърменето, колкото по-дълго е кърмено детето (до 12м), толкова по-големи са ползите.

Дете, което е кърмено поне една година, получава пълни точки за коефициент на интелигентност (около една трета от стандартното отклонение над средното), учи около 0,9 години повече (около една четвърт от стандартното отклонение над средното), има по-висок месечен доход (еквивалентът на една трета над средното ниво на доход) на възраст 30 години, сравнено с тези, които са кърмени под месец.

Съставките на майчиното мляко подпомагат развитието на мозъка

Д-р Орта казва, „Вероятно механизмът зад полезните ефекти на майчината кърма на интелигентността е наличието на дълговерижни наситени мастни киселини (DHA), които са част от кърмата и са от основна важност за развитието на мозъка. Нашите открития са, че преобладаващото кърмене е свързано с коефициента на интелигентност при възрастните също така предполагат, че консумираното количество мляко също играе роля.”

Проучването осигурява първото доказателство, че продължителното кърмене не само повишава интелигентността поне на възраст 30 години, но и има влияние както над индивидуалното, така и над нивото в обществото като подобрява образователните постижения и способността за припечелване. Също така показва в проученото население, че кърменето не е по-често наблюдавано сред по-образованите жени с по-добри доходи, а е равномерно разпределено в социалните класи.

Важни отражения върху общественото здраве

Д-р Ерик Мортенсен от Университета в Копенхаген, Дания казва, че ефектите от факторите за ранното развитие могат да бъдат разредени заради други фактори, или понякога увеличени, защото познавателната способност влияе на образователното равнище и професионалните постижения. Въпреки това, новото проучване предполага, че ефектите от кърменето върху умственото развитие продължават и в зряла възраст, а това има важно значение за общественото здраве. Той добавя, че резултатите трябва да бъдат потвърдени от бъдещи проучвания, предназначени да се съсредоточат над дългосрочните ефекти и важни постижения в живота, свързани с кърменето.

 

Това проучване е финансирано от Wellcome Trust, International development Research Center (Canada), CNPq, FAPERGS, и бразилското министерство на здравеопазването.

 

Цял текст на публикацията в сп. The Lancet http://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(15)70002-1/abstract

 Със специални благодарности за адаптация на текста към LLLGB и Анна Бърбридж, ЛЛЛЛ