Даряване на кръв

В Кърмене в извънредни ситуации

Дали да дари кръв е решение, което е най-добре всеки да вземе сам. Мненията варират дали това е добра идея. Американският Червен Кръст казва следното относно потенциалните си донори, в тяхното Ръководство за приемливи донорства на кръв (En):

да се отложи по време на бременност
да се отложи за 6 седмици след раждането
да се отложи за 12 месеца, ако раждането е изисквало преливане на кръв
да се приемат кърмещи майки

Източниците на Ла Лече Лига са на различни мнения относно даряване на кръв от страна на кърмещи майки. Д-р Грегъри Уайт не го препоръчва. Д-р Джак Нюман казва, че всяка иначе приемлива [за донор] майка, която не е анемична, може да дарява кръв. Канадската кръвна служба не допуска кърмещи майки да даряват кръв първите шест месеца след раждането. ЛЛЛ препоръчва майките да се консултират с лекаря си и да направят информиран избор.

Ако кърмеща майка избере да дари кръв, тя трябва много да внимава да се поддържа хидратирана. Човешкото мляко е 87% вода и даряването на кръв отнема 450 мл. кръв от тялото. Това е голямо количество течност, която да се замести. Всички донори на кръв са предупредени да се хранят питателно, преди да дарят кръв, и да пият голямо количество вода след това. След даряване, донорите се съветват да избягват вдигане на тежки предмети с ръката, от която са дарили (за да се избегне прекомерното натъртване). Това може да се вземе предвид от майките, които може да нямат възможност да вдигнат и носят бебетата или по-големите си деца.