• +Защо е важно да кърмя бебето си?


  Докторите по целия свят са единодушни, че кърменето е най-доброто за бебето и майката.
  Хранене само с вашата кърма през първите шест месеца от живота му помага за предпазването на бебето ви от много болести.
  Кърменето е източник на утеха и сигурност за бебетата. Повечето кърмени бебета плачат по-малко, защото по-често са държани на ръце.
  Сравнено с изкуственото хранене, има значително спестяване на време, усилия и пари.
  Кърменето използва допълнителни калории, така че най-вероятно ще свалите килограми плавно, без диета.
  Майка, чието бебе е изключително кърмено, може да открие, че менструацията й е отложена с шест и повече месеца.
  Проучванията показват, че майки, които кърмят дори само няколко месеца, е по-малко вероятно да развият определени видове рак и инфекции на пикочните пътища.
  Добра идея е да говорите с ЛЛЛ лидер или да посетите Ла Лече Лига срещи близо до вас докато сте бременна, за да научите за слагане на бебето на гърдата и позиции за кърмене. Ако се притеснявате за плоски или хлътнали зърна, говорете с лидер-консултант по кърмене за идеи, тъй като в този случай понякога може да е малко по-трудно за бебето да засуче зърното правилно.

 • +Колко често ще суче бебето ми?


  Здравото, доносено бебе може да суче много често, дори на всеки час, или по-рядко, до всеки три часа, и да наддава добре. Това значи, че ще кърмите бебето си около осем до 12 пъти на всеки 24 часа. Най-добрият съвет е да наблюдавате бебето си за знаци, че е гладно, вместо да гледате часовника. Знаците за глад включват:

  Рефлекс на търсене (когато бебето отвори уста и върти глава от едната на другата страна).
  Лапане, дъвкане или смукане на ръцете и пръстите.
  Не чакайте бебето да заплаче, за да ви съобщи, че е гладно. Плачът е късен признак на глад.
  Новороденото ви се нуждае от често кърмене:

  За да е добре нахранено и оводнено. Млякото ви е създадено за бебето и тялото му ще го преработи и усвои бързо и лесно.
  За да осигурите добра стимулация на гърдите си, за да правят достатъчно кърма.
  Защото сигурността на ръцете ви му помага, докато свикне с живота извън утробата.

 • +Изпитвам дискомфорт в гърдите си. Какво става?


  По време на раждането тялото ви прави коластра, която осигурява на бебето имунни и хранителни вещества и помага да се намали времетраенето на физиологичната жълтеница. Между втория и шестия ден млякото ви „идва”/”слиза”. Когато млякото ви стане изобилно, можете да усещате гърдите си много пълни или подути. Като слагате бебето често на гърда, без да ограничавате времето за сукане, ще осигури по-добро изпразване на гърдите и ще намали усещането за дискомфорт. Много майки ползват ‘схема’ на затопляне-нежен масаж-изпразване на гърдата-почивка при препълнени гърди, за да подпомогнат по-бързото облекчение. Можете да говорите с ЛЛЛ лидер или да посетите Ла Лече Лига срещи близо до вас, за да обсъдите още идеи, които да ви помогнат да преодолеете проблемите и да се насладите на кърменето.

 • +Изпитвам болка в гърдите. На какво може да се дължи?


  Възможно е понякога да усещате болезнено рефлекса на потичане на млякото, докато тялото Ви се нагажда към храненията на бебето. Може да откриете, че използването на техниките за отпускане, които са ви помагали по време на раждането, могат да ви помогнат да се справите и с този дискомфорт. Уверете се, че техниката за позициониране, която ползвате, е добра и не се напрягате или надвесвате над бебето си, докато го кърмите. Гърбът, ръцете, краката и лактите ви трябва да са добре подпрени и мускулите на раменете и врата ви – отпуснати.

  Може да усетите внезапна болка по време на слизането на мляко, когато каналите се свиват, за да изтласкат кърмата към зърното. Когато тялото Ви свикне с кърменето, това ще изчезне.

  Може да има няколко други причини за болезнено слизане на млякото, които да обмислите:

  Много кърма. При някои жени производството на мляко е по-голямо и слизането на кърма е доста силно. Ако чувствате това, ще забележите, че Вашето бебе се дави или от устичката му се стича кърма заради количеството и силата на потичане. Някои майки установяват, че им помага, ако кърмят само от едната гърда при едно хранене. Когато млякото слезе, вероятно бебето ще се почувства по-добре, ако нежно прекъснете сукането, оставите струящото мляко да се стече върху кърпа и след това отново го поставите на гърда. Така струята ще е по-бавна. Постепенно бебето ще започне да се справя с този проблем и Вашия дискомфорт би трябвало да намалее.
  Гъбична инфекция. Друга причина за болезнено слизане на млякото са гъбичките (кандидозна инфекция), които са навлезли в млечните канали. За повече информация, прочетете тук: Дали зърната ми са разранени заради млечница? Свържете се с местната ви Ла Лече Лига Лидерка, IBCLC сертифициран консултант по лактация от международния борд или лекаря си, ако подозирате, че имате гъбична инфекция.
  Препълнени гърди. Препълването може да е причина за дискомфорт в гърдите. За повече информация, прочетете тук: http://www.llli.org/FAQ/sore.html

  Разтегнат мускул или наранявания по време на раждане. Разтегнати или наранени гръдни мускули, които поддържат гърдите могат също да причинят усещане за дълбока болка в гърдите.
  Инфекции в гърдите или запушени канали. В първите седмици след раждането е възможно да имате запушени канали или да имате инфекция от престоя си в болницата. Ако имате треска, червени следи по гърдите или се чувствате все едно сте настинали, свържете се с личния си лекар, за да изключи възможността за мастит. Ако имате инфекция на гърдите или запушени канали, често кърмене, много почивка и достатъчно течности ще е от полза.
  Някои други причини за болка дълбоко в гърдите (невинаги са свързани с потичането на кърмата):

  Вазоспазми и/или синдром на Рейно (за допълнителна информация вижте Seeking Relief EN)
  Неправилно ползване на помпа;
  Зле прилягащ сутиен;
  Наранявания или оперативни намеси в гръдната област;
  Предменструална болка;
  Болки в гърдата, дължащи се на фиброкистозни образувания
  Също така, някои жени с много големи гърди изпитват болка дълбоко в гърдите.

  Една друга причина за болка дълбоко в гърдите или болезнено потичане на кърмата може да е, че бебето клампира гърдата с челюсти (стиска ги силно), вместо да суче. В този случай няма да чуете много преглъщания на бебето. Бебе, което не суче както трябва, трябва да бъде прегледано от някой, който разбира от кърмене, за да му помогне да се научи да суче.

  Препоръчано четиво:

  Страницата ни с ресурси Breast Problems and Pain (EN)
  “План за грижа при мастит” – Тази информационна брошура, която може да бъде намерена от ЛЛЛ Лидер, осигурява преглед на симптомите на мастит и какво може да се направи, за да се излекува той.

 • +Мога ли да продължа да кърмя, ако съм бременна?

  Да разберете, че чакате ново бебе не означава, че трябва да спрете да кърмите по-голямото си дете. Много майки избират да продължат да кърмят по време на бременността, докато други решават да отбият. Информацията по-долу ще ви помогне да решите дали кърменето по време на бременност е най-доброто за вас и вашето семейство.

  Близки, приятели и здравни работници може да изразят съмнения дали трябва да кърмите, докато сте бременна. Притесненията им може да се отнасят за това, дали няма да има рискове за здравето на нероденото бебе, или за вашето собствено. Може да се успокоите да научите, че при нормална, здравословна бременност няма доказателства, че ако продължите да кърмите, ще лишите нероденото бебе от нужните му хранителни вещества.

  При нормално протичаща бременност е възможно майката да продължи да кърми. Добре би било да информирате за своето решение наблюдаващия бременността ви лекар. Някои майки се притесняват от маточните контракции, които кърменето може да предизвика. Добре е да знаете, че тези контракции са нормална част от бременността и могат да се получат например и при сексуална активност, която повечето двойки продължават да практикуват и по време на бременност.

  Кърменето по време на бременност не се различава толкова много от обичайното кърмене на дете. Вероятно ще се наложи да потърсите нови пози за кърмене, които да не пречат на нарастващия ви корем. Друга особеност е често срещаната болката в зърната. Дори и без да кърмят, повечето бременни се оплакват от това. Индивидуално е дали ще намалее болката. Но ако продължите с кърменето, по-вероятно е тя да намалее, дори съвсем да изчезне. Може да пробвате различни пози, за да разберете дали някоя няма да е по-малко болезнена или вие да предлагате във времето за сукане, така че детето да не е настървено за кърмене и евентуално да засуче гърдата по-плавно. Различни техники за контролиране на дишането и релаксиращи тялото също могат да ви бъдат полезни.

  Бременността е време, в което организмът на майката се нуждае от повече почивка – и кърменето на по-голямото дете може да ви даде точно почивката, от която се нуждаете, например ако го кърмите легнали.

  Приоритет на майчиния организъм е нероденото бебе. Затова кърмата постепенно започва да променя състава си в очакване на раждането. Около 4-6 месец от бременността, съставът и вкусът на кърмата са по-близки до коластрата (коластрата е по-солена от зрялото мляко и по-богата на протеини), количеството при доста бременни намалява, и е възможно кърмачето само да намали драстично броя на кърменията или дори съвсем да се отбие; други деца не се смущават от намалялото количество кърма и продължават да сучат. При бебета под шест месеца, които са още изцяло на кърма, може да е необходим допълнителен прием на мляко, бебета между 6-12 месеца трябва да бъдат следени как наддават и да се следи дали получават достатъчно храна, а по-големи бебета и деца над годинка, които вече ядат разнообразни други храни, вероятно ще имат увеличен апетит за тях, щом кърмата намалее.

  Храненето на бременната кърмачка продължава да бъде балансирано и пълноценно, както досега, количеството може леко да се повиши с калориите, необходими за здравословната бременност, без излишъци. Приемайте достатъчно течности, пийте винаги, когато сте жадна.

  Ако решите, че искате да отбиете по-голямото си дете, най-лесно е да действате постепенно. Подходът “не предлагай, не отказвай” работи най-вече при повечето майки. Помислете дали можете да предугадите кога е най-вероятно детето ви да иска да суче и му предложете разсейващо занимание или здравословно прехапване вместо това. Избягвайте да сядате на любимото място за кърмене. Уверете се, че предлагате на детето много допълнително гушкане и внимание, които да го уверят, че сте близо до него. Помнете, че отбиването на дете на тази възраст може да е трудна задача: понякога за майките е по-лесно да продължат да кърмят вместо това.

  Ако „голямото” кърмаче и майката имат желание, биха могли да продължат кърменето и след раждането с т.нар. „кърмене в тандем”. Голямото кърмаче може да бъде добър помощник на майката в първите дни и седмици след раждането, когато кърмата не се е регулирала и да суче, когато гърдите се препълват. Кърменето в тандем според много майки подпомага преодоляването на ревността от страна на голямото дете към новороденото. Организмът се настройва бързо и започва да произвежда кърма, която да задоволи нуждите и на двете кърмачета.

  Вероятно е да се сблъскате с доста предразсъдъци и митове относно кърменето по време на бременност. Осигурете си подкрепата на таткото, той може да ви бъде сигурна опора и щит. Ако във вашия град има Ла Лече Лига група, може заедно с него да посещавате сбирките й и там да се запознаете с други кърмили или кърмещи бременни жени, както и да получите подкрепа и информация от Ла Лече Лига Лидера.

  Първо публикувано в “Първите седем”, тук с допълнения и обновления

 • +Мога ли да кърмя бебето си, ако съм болна?

  Майките са кърмили бебетата си, докато са боледували от най-различни болести, от настинка и инфекции до хронични състояния, включващи астма и диабет. Бебето ви е изложено на всяка болест, която имате, преди да знаете, че сте болна. Едно от чудесните качества на човешкото мляко е, че когато тялото ви произвежда антитела да се борят с дадена болест, тези антитела преминават директно в кърмата ви, като осигуряват защита и способност да се бори с болестта и на бебето ви.

  Вдъхновяващи истории от майки, които са преживели здравословни предизвикателства, докато са кърмили, могат да бъдат намерени тук (EN). Тази статия дискутира ресурси, които са достъпни за вас и здравният ви специалист, когато е повдигнат важният въпрос за отбиване. Все пак, повечето състояния могат да бъадт третирани без отбиване. Свържете се с вашия местен Ла Лече Лига лидер или помощник за кърмене за подкрепа, докато работите заедно със здравния ви професионалист. Чрез обучение и диалог заедно с лекаря ви можете да разработите безопасен курс на лечение, като вземете предвид както вашите нужди, така и тези на бебето ви.

  Забележка: Изявление на Американската Академия по Педиатрия, озаглавено „Преминаване на лекарства и други химикали в човешкото мляко” от сепетмври 2001 може да бъде намерено на сайта на Американската Академия по Педиатрия.
  Ресурси за допълнителна информация
  Следните могат да бъдат намерени в Онлайн магазина на ЛЛЛИ:

  “Когато кърмещата майка се разболее” – обяснява защо кърменето може да продължи, дори ако майката се разболее; дискутира ефектите от лекарствата върху кърмачето.

  ‘Нежното изкуство на кърменето’, 2004 (The Womanly Art of Breastfeeding), издадена от Ла Лече Лига Интернешънъл, е най-пълният източник, достъпен за кърмещата майка. Съдържа раздел относно кърмене по време на болест.

 • +Какво да правя, ако бебето ми ме хапе?

  Ухапване от бебето ви може да е наистина болезнено, и по-лошо, държи ви в напрежение от страх, че ще се случи отново. Трудно е да се отпуснете и да се наслаждавате на кърменето, когато бебето ви ви е ухапало. Бебета, които хапят, рядко искат да бъдат отбити. Има много причини за хапане, но най-често срещаната е никненето на зъби. Понякога бебетата хапят, преди първите им зъби да пробият, но обикновено това се случва след като предните зъби са поникнали и другите си пробиват пътя през тези горещи, болезнени венци. Друга причина може да бъде настинка или инфекция на ухото (за бебето ви е трудно да преглъща, докато суче, ако носът му е запушен), стрес, или дори начин да привлече изцяло вниманието на майката.

  Ето някои идеи, които да помогнат да се намали или прекрати хапането. Помнете: това може да иска упорство от ваша страна. Бебето ви може да не спре да хапе веднага, но ‘и това ще мине’.

  Когато бебето ви е засукало правилно и суче активно, получавайки мляко от гърдата ви и преглъщайки, е физически невъзможно да хапе. Това е така, защото бебето ви трябва да спре да суче, за да хапе. Когато е засукало правилно и суче, зърното ви е дълбоко навътре в устата на бебето ви. За да хапе, бебето ви трябва да нагласи езика си и да позволи на зърното ви да се плъзне напред към зъбите му. Така че, при първият „намек”, че бебето ви ще хапе, опитайте се да наблюдавате за момента – обикновено след като първоначалният глад е бил задоволен – когато зърното ви се плъзва напред в устата на бебето. Често напрежението на челюстите на бебето ви ще се промени точно преди това да се случи.
  Веднага, щом забележите тази промяна, плъзнете пръста си в ъгъла на устата на бебето между зъбите му и позволете на зърното да излезе изцяло, като държите пръста си в устата на бебето, за да предпазите зърното си. Да дръпнете рязко бебето е много естествен и почти автоматичен отговор, но може да причини болка на зърното ви.
  Позицията на бебето е важна и това значи да помагате на бебето си да стои в поза за кърмене близо до вас, така че да не може да се дръпне много лесно. Ако бебето ви трябва да се напряга [да се придвижи към вас], за да засуче гърдата, значи лесно ще може да пусне и дъвче зърното. Затова още един отговор на хапането, който някои майки намират за полезен, е да се дръпне бебето близо до гърдата, поне за момент. Ако бебето ви започне да се мести навън от гърдата, бъдете нащрек за възможно ухапване.
  Когато причината за проблема е настинка, по-изправена позиция може да помогне на бебето ви да диша по-лесно. Свържете се с лекаря на бебето за предложения как да се облекчи запушването. Бебето ви може да суче по-добре, ако му предложите гърдата, докато ходите.

  Понякога по-големите бебета ще оставят ‘гривничка’ от следи от зъби след кърмене. Като цяло това не е болезнено и се причинява от зъбите, които лежат на гърдата по време на кърмене. Въпреки това, бебето ви може да стиска зъби или да ги плъзга към края на зърното. Ако това ви причинява неудобство, използвайте някои от същите техники, описани в този Често задаван въпрос, за да окуражите бебето си да засуква нежно и да се кърми.

  Може би бебето ви е твърде малко, за да разбере какво точно казвате, но тонът и отношението ви предават значението. Струва си да се опитате да кажете на бебето си, дори с повторение, че хапането боли и то не може да ви хапе. Някои алтернативи, които майките използват, включват:

  Предложете чесалка за зъби и кажете, „Мама не е за хапане. Можеш да хапеш това.”
  Използвайте позитивно отношение. Хвалете бебето си, когато суче без да хапе. Прегръдка или допълнително гушкане ще предадат важно съобщение.
  Позволете на бебето си да избере кога да суче. Ако бебето е разсеяно и се дърпа често, или опитайте да го кърмите в затъмнена стая или започнете да правите нещо друго заедно с бебето.

  Докато помагате на бебето си да научи добри маниери на кърмене, посетете Ла Лече Лига група близо до вас за допълнителна информация и подкрепа. За да намерите лидер-консултант, помощник за кърмене или група, посетете страницата на нашия уеб-сайт Местни групи.
  Ресурси за допълнителна информация
  (EN) Много информативна статия от списанието на ЛЛЛИ за родители, NEW BEGINNINGS, която в детайли обсъжда причините защо бебето може да хапе, а също така и стратегии как да се избегне хапането.

  (EN) Няколко майки споделят своите разрешения за хапане и трудности със засукването в тази колона на ‘Съвети за деца над годинка’ от NEW BEGINNINGS.

  HOW WEANING HAPPENS от Diane Bengson е публикувана от Международната Ла Лече Лига и може да бъде поръчана от LLLI Online Store.

  MOTHERING YOUR NURSING TODDLER от Norma Jane Bumgarner е публикувана от Международната Ла Лече Лига и може да бъде поръчана от LLLI Online Store.

  ADVENTURES IN GENTLE DISCIPLINE от Hilary Flower е публикувана от Международната Ла Лече Лига и може да бъде поръчана от LLLI Online Store.

  THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING, публикувана от Международната Ла Лече Лига, е най-големият достъпен ресурс за кърмещата майка и може да бъде поръчана от LLLI Online Store.

 • +Може ли кърменето да предотврати болести?

  Изяснено е, че кърменето предпазва от много болести, включително болезнени ушни инфекции, заболявания на горните и долните дихателни пътища, алергии, чревни разстройства, настинки, вируси, инфекции, причинени от стафилококи, стрептококи и е-коли, диабет, ювенилен ревматоиден артрит, много видове детски рак, менингит, пневмония, инфекции на пикочните пътища, салмонела, Синдрома на внезапната детска смърт (СВДС), а също така дава доживотна защита от болестта на Крон, улцеративен колит, някои видове лимфома, инсулинозависим диабет и за момичетата, рак на гърдата и яйчниците.

  Един начин, по който кърменето предпазва новороденото ви от болести са имунните молекули, наречени антитела, които присъстват в майчиното мляко. Антителата се правят от имунната система на тялото ви и са много специфични молекули, които ви помагат да се борите с всяка болест. Когато бебетата се родят, имунните им системи са много незрели и имат по-малка способност да се борят с болестотворни бацили. Чрез кърмата си вие давате на бебето си имунитет към болести, към които вие имате имунитет и също така към такива, на които сте били изложени.

  Кърменето също така позволява на бебето ви да ви даде бацили, така че имунната ви система може да отговори и да синтезира антитела! Това означава, че ако бебето ви е влязло в контакт с нещо, с което вие не сте, то ще ви предаде тези бацили на следващото кърмене; по време на храненето, тялото ви ще започне да произвежда антитела за този специфичен бацил. Докато дойде време за следващото хранене, цялата ви имунна система ще работи, за да осигури имунни тела за вас и вашето бебе. Ако сте изложени на някаква бактерия или вируси, тялото ви ще прави антитела срещу тях и те ще бъдат и в кърмата ви. Майчиното мляко също така съдържа множество други имунни молекули, които също помагат да бъде предпазено вашето бебе от бацили. Това е удивителна система!

  Проучвания показват, че имунната система на детето ви няма да е напълно зряла за много години напред. Докато тя се развива, то ще е предпазено чрез кърменето. Неговата собствена имунна система също така се развива по-бързо, отколкото на бебе, хранено с адаптирано мляко.

  Значи ли това, че кърмените бебета никога не се разболяват? Не, могат и го правят. Въпреки това, болестите са като цяло по-леки и с по-кратка продължителност, отколкото ако бебето не получаваше млякото на майка си.

  Кърмата е течно злато и то е вашо, за да го дадете!

  Посетете страницата ни с ресурси за ползи от кърменето (EN): more information on the benefits of breastfeeding. Можете също да намерите полезна страницата ни за кърмене на бебета със специфични заболявания (EN) breastfeeding babies with particular conditions.

 • +Как мога да увелича кърмата си?

  Това е често задаван въпрос за кърмене. Когато майките забележат някои нормални промени и поведение при бебето, може да предположат, че млякото им е намаляло. Това често е „фалшива аларма”. Друг път количеството кърма на майката наистина трябва да бъде увеличено. Тези често задавани въпроси ще ви помогнат да определите дали има нужда да увеличите кърмата си, а също ще ви предложат начини да я увеличите, ако е необходимо.

  Често задаваният въпрос Получава ли бебето ми достатъчно кърма? също се отнася за количеството кърма. Прочитането на този често задаван въпрос ще ви помогне да научите показателите, че бебето ви получава достатъчно кърма. Ако бебето ви се развива добре на кърма, можете да сте уверена, че имате достатъчно. Най-съвременната информация за увеличаване на количеството кърма можете да намерите на уеб страницата ни с ресурси Въпроси за количеството кърма.

  Понякога майкитеса ненужно разтревожени относно количеството си кърма. Те може да не са наясно с нормалния процес на кърменето. Например, около времето, когато бебето навърши 6 седмици до 2 месеца, тялото на майката се е научило колко мляко да прави. Приблизително по това време много жени не чувстват гърдите си така „пълни”. В допълнение, бебето може да суче само по пет минути на хранене. Това не са признаци за намаляло количество кърма. Това просто означава, че и майката и бебето стават по-умели в кърменето. Тялото на майката се е нагодило към изискванията на бебето й и бебето е станало много ефикасно в изсукването на млякото.

  Някои майки много се притесняват за количеството си кърма, ако бебето им започне да се изхожда по-рядко. Около 6 седмици след раждането, коластрата вече отсъства от майчиното мляко. Така че това може да означава, че изхожданията на бебето ще се разредят до едно на ден или дори до няколко пъти седмично. Това е нормално.

  Друга „фалшива аларма”, свързана с възрастта е, когато бебетата изживяват няколко „скока в растежа” през първите месеци от живота си. Като цяло, те са на възраст около две до три седмици, шест седмици и три месеца или могат да се случат по всяко време. Това са дни, когато бебето иска да суче по-дълго и по-често, за да увеличи количеството кърма на майката. Следвайте бебето, като му позволите да суче толкова често и толкова дълго, колкото иска. Това ще помогне количеството мляко бързо да се увеличи. Гърдите работят по закона за търсене и предлагане. Колкото повече бебето „казва” на тялото на майката да прави мляко, толкова повече мляко ще има тя.

  Като позволите на бебето си да суче по-често няколко дни, тялото ви ще получи съобщение, че растящото ви бебе се нуждае от повече мляко. Веднъж, щом количеството кърма се увеличи, бебето ви обикновено се връща към обичайната си рутина.

  Ако след като сте прегледали често задаваните въпроси за Получава ли бебето ми достатъчно кърма? и сте изключили фалшивите аларми, споменати по-горе, откриете, че се нуждаете да увеличите количеството си кърма, потърсете помощ. Ако бебето ви не наддава добре или сваля тегло, ще искате да поддържате близък контакт с лекаря на бебето. Често подобряване на техниките за кърмене ще помогне ситуацията да се разреши, но в някои случаи бавното наддаване на тегло може да означава здравословен проблем.

  Ето няколко идеи, които могат да ви помогнат да увеличите количеството кърма. Прегледайте ги и обмислете кои могат да работят при вас.

  Свържете се с Ла Лече Лига лидер-консултант за информация и подкрепа.
  Окуражете бебето си да суче често и толкова дълго, колкото иска.
  Предлагайте и двете гърди на всяко кърмене. Позволете на бебето да стои на първата гърда, докато суче активно и преглъща. Предложете втората гърда, когато бебето забави сукането или спре. „Първо довърши първата гърда” е добро основно правило. (Тази техника дава на бебето много от мазното „задно” мляко.)
  Бебето трябва само да завърши храненето. То може да направи това, като заспи и пусне гърдата след около 10 до 30 минути активно сукане и преглъщане.
  Уверете се, че бебето е засукало и е сложено добре на гърдата, тоест устните му са на ареолата (тъмната кожа) далеч зад зърното. ЛЛЛ лидер може да помогне за донагласяне на позиционирането, както и да предложи идеи за облекчаване на болката. Кърменето не трябва да боли.
  Сънливо бебе може да има полза от „смяна” по време на кърмене, тоест да се сменят гърдите два или три пъти по време на всяко хранене. Сменяйте гърдите, когато сукането на бебето се забави и то преглъща по-рядко.
  Всичкото сукане на бебето трябва да е на гърдата. Ограничете или прекратете употребата на биберон-залъгалка, докато окуражавате бебето да суче по-ефективно. Ако дохранвате, дори временно, може да давате добавката с лъжичка, чашка или със специална спринцовка. Свържете се с ЛЛЛ лидер за повече идеи относно дохранването.

  Това може да е време, изпълнено с напрежение. Грижете се за себе си. Обърнете внимание на собствените си нужди от почивка, релаксация, подходящ хранителен режим и достатъчно течности.

  Кърменето на бебето ви би трябвало да е преживяване, на което да се наслаждавате. Ако сте загрижени за нещо, свържете се с Ла Лече Лига лидер за подкрепа и информация. Можете да намерите ЛЛЛ лидер и група, като посетите тази уеб страница.

 • +Може ли кърмещата жена да дарява кръв?

  Дали да дари кръв е решение, което е най-добре всеки да вземе сам. Мненията варират дали това е добра идея. Американският Червен Кръст казва следното относно потенциалните си донори, в тяхното Ръководство за приемливи донорства на кръв (En):

  да се отложи по време на бременност
  да се отложи за 6 седмици след раждането
  да се отложи за 12 месеца, ако раждането е изисквало преливане на кръв
  да се приемат кърмещи майки

  Източниците на Ла Лече Лига са на различни мнения относно даряване на кръв от страна на кърмещи майки. Д-р Грегъри Уайт не го препоръчва. Д-р Джак Нюман казва, че всяка иначе приемлива [за донор] майка, която не е анемична, може да дарява кръв. Канадската кръвна служба не допуска кърмещи майки да даряват кръв първите шест месеца след раждането. ЛЛЛ препоръчва майките да се консултират с лекаря си и да направят информиран избор.

  Ако кърмеща майка избере да дари кръв, тя трябва много да внимава да се поддържа хидратирана. Човешкото мляко е 87% вода и даряването на кръв отнема 450 мл. кръв от тялото. Това е голямо количество течност, която да се замести. Всички донори на кръв са предупредени да се хранят питателно, преди да дарят кръв, и да пият голямо количество вода след това. След даряване, донорите се съветват да избягват вдигане на тежки предмети с ръката, от която са дарили (за да се избегне прекомерното натъртване). Това може да се вземе предвид от майките, които може да нямат възможност да вдигнат и носят бебетата или по-големите си деца.

 • +Замърсяващите вещества и как да минимализирате излагането си

  Кърменето остава най-добрия избор в един замърсен свят

  Информация за кърмещи семейства от Ла Лече Лига Интернешънъл

  Рутинният контрол на химикали в човешката урина, кръв, коса и мляко показват, че замърсяващите вещества от околната среда присъстват не само в тези изследвани проби, но и в мастните клетки на всички, живеещи в района на изследването. Тяхното присъствие е отражение на субстанциите, които съществуват в определена общност. Това е причина да се елиминират токсините от околната среда, а не причина да се спре кърменето.

  На практика всяко бебе, родено днес, вече е обременено с индустриални химикали в тялото си. Наистина, данните показват, че бебетата са по-уязвими към предаване на субстанции през предродилния период, отколкото след раждането.

  Макар че човешкото мляко има по-високи нива на някои постоянни органични замърсяващи вещества отколкото изкуственото бебешко мляко, в адаптираните млека също присъстват замърсители. Освен всичко друго, те се асоциират с по-високи нива на тежки метали, фитоестрогени и бактерии. Старателно документирани проучвания демонстрират здравните рискове от храненето с адаптирани млека, включително грешки в производствения процес, които могат да са животозастрашаващи. Човешкото мляко няма да бъде изтеглено от пазара заради производствена грешка. То няма нужда да се дава в пластмасови шишета, замърсени с бисфенол-А (bisphenol-A).

  Има доказателства, че човешкото мляко, със специфичните си оптимални хранителни вещества и антивъзпалителни фактори, включително антиоксиданти, помага на детето да развие по-здрава имунна система, както и други потенциални защити срещу природните замърсители и патогени. Що се отнася до съединенията на органохлорина, скорошно проучване в ‘Pediatrics’ заявява: „Установи се, че продължителното кърмене е полезно за нервното развитие, оказва потенциално неутрализиращо влиянието от излагането на тези химикали чрез кърмата.”

  Световната здравна организация, Американската академия по педиатрия и други големи здравни организации съкрушително подкрепят важността на кърменето дори в замърсен свят. Документираните ползи от кърменето включват намален риск от следните заболявания: инсулинозависим диабет, някои видове детски рак, ушни инфекции, инфекции на горните дихателни пътища, затлъстяване и други здравни проблеми. В допълнение, проучванията изказват предположение, че кърменето може да има позитивно влияние над развитието на вербалната и общата интелиегнтност.

  Невъзможно е да се намали излагането на всички химични елементи. Въпреки това, за тези, които биха искали да намалят контакта си с химикали особено преди забременяване, по време на бременността и лактацията, следните предложения могат да бъдат от полза.

  10 лесни стъпки, които да помогнат за намаляване на нивата на химикалите във вашето тяло

  Избягвайте пушенето и консумирането на алкохол, тъй като е открито, че нивата на замърсяващи вещества са по-високи при хора, които пушат и употребяват алкохолни напитки.
  Внимавайте да не закупите домове и сгради, които са били третирани с пестициди против термити и/или по-стари къщи, които могат да са боядисани с бои на оловна основа.
  Като цяло яжте широка гама от храни, бедни на животински мазнини, премахвайте кожата и излишната тлъстина от месото, включително и пилешкото. Избягването на високомаслени млечни продукти може да намали потенциалното обременяване с мастноразтворими замърсяващи вещества.
  Увеличете консумацията на зърнени храни, плодове и зеленчуци. Старателно измивайте и обелвайте плодовете и зеленчуците, за да подпомогнете елиминирането на риска от пестицидни остатъци в кората. Когато е възможно яжте храна, отгледана без прилагане на торове и пестициди.
  Избягвайте риби като риба-меч и акула или сладководна риба от водоеми, докладвани като замърсени от местните здравни агенции.
  Ограничете излагането си на химикали като разтворители, намиращи се в боите, лепила не на водна основа, лак за нокти и бензинови изпарения.
  Сваляйте найлоновите покривала от химично чистените дрехи и ги проветрявайте в стая с отворен прозорец за 12-24 часа.
  Опитайте се да избягвате контакт с отделени вещества от пещи за горене на смет, дърва или храни, отгледани близо пещи за горене на смет.
  Тези, които работят, могат да се опитат да избегнат излагането на химически замърсители, свързано с условията на труд и да настояват за подобрени стандарти за безопасност на химикалите на работно място за всички работници, особено за бременни и кърмещи жени.
  Окуражавайте други членове на семейството да внимават с остатъчни замърсители, които могат по невнимание да донесат в дома ви.

 • +А домакинстването? Как да се справя, като имам кърмаче?

  С една дума – опростявайте! Разчистете повърхностите на масите, бюрата и шкафовете в къщата. Така или иначе трябва да ги направите безопасни за бебето скоро. Ако сте още бременна, направете основно почистване и изхвърлете ненужните вещи сега. Решете кой аспект от подредената и чиста къща е най-важно за вас и партньора ви и се научете да се задоволявате с това (засега). Една фраза, която можете да запомните, е „хората преди нещата”. Бебето ви е малко за толкова кратко време. Децата ви ще помнят прегръдките, разходките и забавните семейни занимания. Поразхвърляната къща не им прави впечатление! Може да е трудно оставите къщата си да не е в безупречен вид, ако вашите родители са били чистници. Но признайте си, да се грижите за бебето и да го кърмите може да отнеме много часове всеки ден. Все нещо трябва да отпадне!

  Включете партньора си в домакинските задължения, даже до момента да не е участвал. Вероятно вие ще сте човекът, който ще е с бебето и ще прекарва много повече време у дома, но грижите за детето отнемат достатъчно време и усилия сами по себе си и родителстването често е работа на пълен работен ден (и нощ). Бъдете реалисти: да сте у дома с малко бебе не значи, че това е момента за постигане на табелка „Образцов дом”.

  Използвайте кутия, с която да минете от стая в стая, в която да сложите разни вещи, играчки и дрехи. Стаите ще изглеждат по-подредени, а вещите можете да сложите по местата им по-късно.

  Ако бебето ви не иска да бъде оставяно само, носете го в слинг и се научете да правите разни неща заедно (ще се учудите колко много неща можете да свършите по този начин).

  Направете си списък с неща „за вършене” и ги подредете по важност. Когато задрасквате дори по едно нещо всеки ден, ще чувствате, че постигате нещо. Не забравяйте да впишете вътре и десетките ежедневни малки неща – пазаруване, изхвърляне на боклука и т.н., те също отнемат време, усилия и разбира се, се броят.

  Не се хвърляйте на наистина големи планове все още. Намерете начини да вършите работата на порции от по десет минути. Можете предварително да набележите примерен план как ще свършите нещо на части (например, първо можете да сгънете сухото пране, по-късно да извадите мокрото от пералнята и да го сгънете, а после – и да го прострете). Ако се опитвате да свършите всички неща от край до край, както сте свикнали от преди, може да се фрустрирате, ако бебето постоянно ви прекъсва и да се чувствате неорганизирана и неефективна – затова обръщането на перспективата може да ви е от полза. Всяка свършена част значи напредък към крайната цел за завършена задача по домакинстването.

  В готвенето също се придържайте към простота. Когато имате възможност и малко повече време, гответе двойни порции храна и ги замразявайте. Използвайте тенджера под налягане или гювеч, в които да готвите на бавен огън – така можете да сложите яденето да се вари сутринта, когато бебето е може би по-доволно, вместо в последната минута надвечер, когато може да е нервно. Подбирайте хранителни продукти, които могат да се превърнат в бързи и лесни ястия. Използвайте рецепти, които са бързи и лесни за приготвяне. Ако наистина нямате възможност и време да сготвите този ден, купете или поръчайте готова храна за вкъщи – това може да е добър вариант, макар и не винаги нискобюджетен.

  Накрая, не се притеснявайте да поискате помощ! Вие сте човек, не СуперМайката, и е нормално понякога да не успявате да се справите. Ако приятели или роднини идват на гости, не отклонявайте любезно въпросите им „Трябва ли ти нещо” – приемете предложението им да ви донесат нещо сготвено или ги оставете да измият чиниите или да пуснат прахосмукачка, ако са ви по-близки. Особено жените, които вече имат деца, са напълно наясно, че с малко бебе има нужда от такава помощ и ще ви разберат, ако откровено признаете, че ви е необходима. Помощ в домакинството може също така да е чудесен вариант за бабите, които искат да са полезни. Вместо да вземат бебето от ръцете ви, за да „си починете” (и да посвършите домакинска работа), направете обратното – починете си наистина, като се гушнете с бебето, докато го храните. Така те ще са ви помогнали, къщата ще е по-подредена, а вие ще имате възможност да се отпуснете и да се насладите на компанията на бебето си на спокойствие.

  Превод с допълнения и адаптация по материали на www.llli.org Таня Русева, ЛЛЛЛ

  Статията е публикувана в Bg-Mamma, 2012