Биологично хранене и отглеждане на бебето

В Първите дни , , , , , , , , , , ,

Таня Русева, ЛЛЛ лидер, IBCLC

…или за безгрижното кърмене.

Един от въпросите, които много често вълнува бъдещите и настоящите майки е “в каква поза да кърмя бебето?” Има няколко много разпостранени пози за кърмене, базови пози, които много хора възприемат едва ли не като задължителни за ползване и се притесняват, ако по една или друга причина не им се получава така, както са очаквали. От там донякъде кърменето получава ‘слава’ на сложно занимание, което изисква умения, които да се тренират и не всеки успява да постигне с еднаква лекота крайната цел. И наистина, като се замисли човек, току-що са ви връчили едно съвсем ново и все още непознато човече в ръцете.

Откъде да го подхвана, как да го държа, тоя край тук ли се пада, къде да му сложа ръцете, а краката къде трябва да отидат, добре ли засуква, защо сега не се чувствам комфортно, дали всичко правя добре, как успяват хората да го направят толкова лесно, а аз не…

Има и по-лесен начин. На вашето внимание: безгрижното кърмене. Звучи несериозно, но всъщност не е точно така. Двоякото значение на фразата* много добре описва същината му: майката е спокойна, отпусната назад с добре подпрян гръб и крайници, докато бебето е върху нея и суче.

*laid-back breastfeeding – където laid-back има значение на “безгрижен”, но и на “легнал по гръб”.


Биологично кърмене, илюстрация от ‘Изкуството на кърменето’, LLLI, 2010

Самата поза не е никак нова, но е добре забравена от десетилетия. Терминът ‘биологично хранене’ (biological nurturing) обаче се появява наскоро, въведен от английската акушерка Сюзън Колсън, или известен още като ‘безгрижно/полегнало кърмене’ (laid-back breastfeeding). Сюзън Колсън прави проучване през 2008, в което анализира ефектът на гравитацията върху кърменето. Разглежда стотина видеозаписа на кърмане през първия месец от живота на бебетата и след като подробно ги изследвала, определила 20 рефлекса, които новородените бебета използват, за да стигнат до гърдата, да засучат и да се нахранят.

Хората очакват от новородените да имат по-развити релфекси и умения, отколкото те всъщност притежават – може да им отнеме дни и седмици, докато се адаптират към новия свят извън утробата, включително да се научат да сучат добре. Методът на биологичното кърмене позволява на новороденото да действа според вградените му рефлекси, което значително улеснява храненето, а също така дава възможност на майката да се отпусне и да си почива, докато бебето яде (все пак значителна част от времето в началото преминава в кърмене).

Според проучването на Колсън, тези рефлекси се задействали най-добре, когато бебето чувства лек натиск по брадичката, торса, бедрата, краката и стъпалата. Те очевидно могат да бъдат задействани и при стандартно използваните пози, например когато майката седи или лежи на една страна – но проучването показало, че при тези позиции действието на гравитацията усложнявало кърменето в първите дни.

Когато бебето е в скута на майката или лежи до нея, между двамата могат да се получат пролуки, включително и в резултат от гравитацията, защото бебето още не може да владее тялото си, и то да се изплъзва от гърдата, което да го нервира и да му пречи да суче ефективно. Ръцете на майката са заети да поддържат бебето и ако не е удобно настанена, може бързо да омалее и да се чувства неудобно и под напрежение.

При полегналата поза нещата изглеждали много по-различни. Когато майката е полегнала по гръб и добре подпряна, а бебето лежи отгоре й по корем, гравитацията държи тялото му на място, между двамата няма пролуки и рефлексите са постоянно задействани от непрекъснатия контакт. Тялото и ръцете на бебето са по-отпуснати, а то отваря устата си наистина широко; тази поза му позволява по-добър контрол над главата и врата. Има много повече физически контакт с майката, което е отличен стимул – близкият контакт кожа-до-кожа регулира дишането и сърдечният ритъм на бебето, помага му да регулира телесната си температура, да се храни по-ефективно и да наддава по-бързо. Майката, от друга страна, има поне една свободна ръка, с която да гали бебето например; може да се съсредоточи върху самото преживяване и близостта, вместо да се притеснява за позата.

Биологичното кърмене позволява на бебето да отвори уста добре и да засуче зърното дълбоко, както е предвидено от природата, но все пак, въпреки че е лесно и просто за изпълнение, майката трябва да следи за обичайните признаци за добро засукване – устните извити навън, бузките да за закръглени, а не хлътнали навътре, да не се чуват цъкащи звуци, да преглъща, както и – да мокри и цапа пелените редовно.

Миналата седмица бях на семинар с Линда Смит, BSE, FACCE, IBCLC, FILCA. Тя обясняваше как на първо място при работата си с майки и бебета използва позата за биологично кърмене – в почти всички случаи тази поза дава добри резултати и много улеснява кърменето.
– Ами ако на бебето му е трудно да засуче? – я пита някой от присъстващите.
– Правя това (използва позата за биологично кърмене).
– А ако е по-голямо и майката има трудности с кърменето?
– Правя това.
– А ако кърмата на майката е по-малко, бебето се нервира при кърмене и като не суче активно, тя не се увеличава?
– Правя това.

Позата за биологичното кърмене не е никак сложна. Не изисква специални умения или приготовления. Може да се направи на диван, люлеещ се стол или такъв с пружинираща или отпускаща се назад облегалка, в легло, изобщо, навсякъде. Основната разлика от другите пози е, че тялото на майката поддържа и подкрепя бебето, а не възглавници, скута или ръцете й. Просто… се облягате назад и оставяте бебето удобно да се нагласи отгоре ви и да суче. Толкова е лесно.

Сайтът на Сюзън Колсън за биологичното хранене – на заглавната страница има снимки на различни варианти на позата

ВИДЕО, показващо биологичната поза за кърмене