Кърмене и дехидратация

В Кърменето от А до Я , , ,

Прес-съобщение на Ла Лече Лига относно притеснения за дехидратация поради неадекватно количество кърма

Въпреки че тези случаи могат да се случат в реалния живот като резултат на лоша организация на кърменето, те са напълно предотвратими. Всяка майка, която планира да кърми бебето си, трябва да получи информация и подкрепа от специалист по кърмене преди раждането на бебето. Също така би трябвало да се направи оценка на това, колко добре суче бебето, преди то и майката да бъдат изписани от болницата. Групи за подкрепа от майки за майки на Ла Лече Лига са на разположение да отговорят на въпроси относно установяване и поддържане на адекватно количество кърма.

Всяка майка трябва да знае знаците, които показват, че бебето й получава достатъчно кърма:

  • Бебето суче често, средно поне 8-12 кърмения за 24-часов период.
  • Майката трябва да се вслушва, за да е сигурна, че може да чуе как бебето преглъща, докато суче
  • Бебето ще има, след третия ден, 6-8 много мокри текстилни пелени или 5-6 мокри пелени за еднократна употреба, както и 2-5 изхождания дневно.
  • Бебето трябва да наддава поне 114-198 грама на седмица след четвъртия ден след раждането.
  • Бебето ще е будно и активно, ще изглежда здраво, с добър цвят и еластичност на кожата, и ще нараства на дължина и обиколка на главата.

Важно е да се кърми често, винаги, когато бебето е гладно. Не се препоръчва да се храни бебето на твърд режим. И двете гърди трябва да бъдат предлагани на всяко хранене и бебето трябва да се остави да суче, докато покаже признаци на задоволеност. Ако бебето не наддава добре, сваля тегло или е летаргично, незабавно се свържете с лекаря му. Не изчаквайте.

Ла Лече Лига Интернешънъл е съгласна с ръководните принципи на Министерството на здравеопазването и Световната Здравна Организация за кърмене, които препоръчват изключително кърмене на бебето през първите 6 месеца от живота му и кърмене до две години и повече.

Основана през 1956, мисията на Ла Лече Лига е да помага на майки по цял свят да кърмят чрез подкрепа, окуражаване, обучение и информация, и да спомага за по-добро разбиране на кърменето като важен елемент в здравословното развитие на бебето и майката. Ла Лече Лига лидер-консултанти са на разположение да отговарят на въпроси и да подпомагат кърмещите майки. Посетете www.lllbg.org за повече информация или за връзка с Ла Лече Лига лидер-консултант или помощник за кърмене.