Кърменето: Инстинкт или инструкции?

В Първите дни , , , , , , , , , , ,

Аяла Очерт и Сузан Колсън

от сп. “Кърменето от А до Я”, 2010, ЛЛЛБГ,
превод от New Beginnings, Vol. 26 No. 2, 2009, ЛЛЛИ

Учене през бременността

“Кърменето е естествено, но не е инстинктивно; майките трябва да се научат как става.” Докато бях бременна многократно прочетох тази фраза на различни места. Не ми се връзваше съвсем, но знаех, че не мога да не й обръщам внимание – твърде много познати не бяха успели да кърмят, въпреки отчаяното си желание. Така че четях книги и участвах в семинари – дори отидох на среща на Ла Лече Лига. Бях подготвена, или поне така си мислех…

Когато се появи бебето, кърмаческата реалност ме връхлетя като шок и нищо от подготовката ми не помогна. В нито една книга не се споменаваше безумното подскачане на главата, което толкова пречеше на бебето ми да засуче. Какво се предполага че трябва да правя с тези малки ръчички, които постоянно се пречкат? А след като се настани на гърдата, засукването му изглеждаше толкова перфектно – за корица на списание за кърмене, но пак ме болеше.

Биологично кърмене

Няколко седмици по-късно, все още с болки, посрещнах у дома Сузан Колсън, акушерка и учен в университета Canterbury Christ Church. Терминът „биологично кърмене“ е неин. Тя ме накара да се облегна назад удобно на дивана и постави бебето на гърдите ми. Той отново разтърси глава по обичайния си начин, но този път имаше една разлика.  С „подскок“ се настани и засука. Както лежеше по протежение на тялото ми, ръцете му вече не пречеха. „Как се чувстваш така?“, ме попита Сузан. „Ъм, добре… Добре се чувствам“, отговорих аз, без да смея да повярвам на думите си. Усещането за кърмене беше абсолютно различно. Тъй като досега бях свикнала с недостатъците му, ми беше трудно да схвана, че бебето наистина получава мляко с лекото си сукане.

Докато бебето ми се хранеше както никога досега, Сузан и аз се разговорихме. Тя ми обясни, че той е проявявал примитивните рефлекси, с които се раждат всички бебета. При традиционните пози за кърмене – майката седи изправена, а бебето е в поза „Люлка“ например – тези рефлекси често са блокирани и дори пречат на доброто засукване. В позите на биологичното кърмене тези рефлекси всъщност стимулират новороденото да засуче продължително и да се нахрани добре.

biol_pos

Пози и позиции

Бях очарована и исках да науча повече за теорията зад този подход, затова се записах за еднодневен семинар, воден от Сузан, озаглавен „Начало на кърменето. Инструменти на биологичното хранене.“ Сред участниците имаше консултанти по кърмене и учители с десетилетия различен опит. Аз бях единствената в стаята без никакво формално обучение. Повечето от нас бяха наясно колко важен е контактът кожа до кожа през първите часове след раждането, но, както обясни Сузан, не допирът на кожата кара бебетата да засучат добре. Тя твърди, че най-голямо значение имат позите, които майките заемат по време на контакта кожа до кожа и позициите, в които поставят бебетата си. Когато поставят голото бебе върху кожата си, майките най-често се облягат назад, а бебето е в позиция корем срещу корем – и това е същината на биологичното кърмене .

Тъй като майката е облегната назад колкото й е удобно, гравитацията гарантира, че всяка част от тялото на бебето е притисната към нейното, без дупки помежду им. Когато примитивните неонатални рефлекси се задействат в позата на биологичното хранене, бебето често инстинктивно ще тръгне да засуква с брадичката напред и ще засуче дълбоко без никаква помощ от майката. При традиционните изправени и легнали настрани пози за кърмене, гравитацията не играе роля при задържането на бебето близо до майката, така че тя трябва да прилага натиск по целия гръб на бебето, за да го задържи в позиция корем до корем. И докато традиционните пози за кърмене са само няколко (люлка, кръстосана люлка, футболна и т.н.), Сузане обича да казва, че позите на биологичното кърмене са 360 (гърдата като часовников циферблат). Разбира се, на практика някои от тях може да са малко непрактични!

Рефлекси на новороденото

По време на семинара се запознахме с някои от многото рефлекси при новородените, които са открити от невролозите. Някои от тях, като ориентировъчно-хранителния (задействан при докосване на бузката) са известни и очевидно участват при кърменето; но Сузан вярва, че много други примитивни неонатални рефлекси са се развили, за да помогнат на бебето да засуче и да се храни.

Например, ако леко докоснете горната част на стъпалото на новородено, то ще го повдигне и ще го премести, така този рефлекс може да му помогне да допълзи до гърдата. Стъпалата, изглежда, са особено важни, казва Сузан: „Между стъпалото и устата има силна връзка.“ Ако стимулирате стъпалата на новородено, това го кара да засуче.

След като се запознахме с теорията зад биологичното кърмене, видяхме как работи на практика чрез няколко от многото филмчета на майки и бебета, които Сузан е записала през годините. Преди години Сузан за първи път забелязва, че някои жени изглежда се справят с кърменето съвсем естествено и без никаква помощ. Под влияние на огромния приток окситоцин след естествено раждане тези жени сякаш действат инстинктивно и просто кърмят биологично. Интересна е промяната, която им се случва след като бебетата им започват да сучат в позите на биологичното кърмене – те рязко се отпускат и губят интерес към разговорите със Сузан. Започват да ги гласят, да ги гледат с любов и да си играят с пръсчетата им – с други думи, да ги обгрижват.

Състояние на бебето

Биологичното кърмене не се ограничава само с позата на майката и позицията на бебето. Състоянието на бебето също е важно, обяснява Сузан. Нейните наблюдения показват, че е най-добре биологичното кърмене да се опита, когато бебето е леко заспало, когато рефлексните му движения са по-плавни. Бебетата могат да сучат в съня си, така че няма нужда сънливото новородено да се буди. Разбира се, тези пози могат да се пробват докато бебето е будно, но когато то вече плаче, удобният момент е пропуснат и е възможно то да не засуче. Сузан също така препоръчва 24-часово биологично кърмене през първите три дни на бебето, когато се извършва преходът на метаболизма му от постоянно хранене чрез плацентата към хранене на по-дълги интервали извън утробата. Тези три дни постоянно биологично кърмене могат също така да помогнат, когато има проблеми с храненето през първите осем седмици, добавя тя.

Насърчаване на майките да продължат да кърмят

Трите основни причини, които жените изтъкват, когато спират да кърмят през първите няколко седмици, са проблеми със засукването, разранени и болезнени зърна и липса на мляко. Биологичното кърмене може да помогне и за трите – когато бебето използва вродените си рефлекси, за да засуче, то засуква добре, не само зърното. Вече няколко десетилетия се смята, че майките могат да бъдат насърчени да кърмят като бъдат научени на правилните пози, но Сузан твърди, че този подход всъщност не е увеличил броят на жените, които продължават да кърмят.

И майките и бебетата имат инстинкти, които им помагат за успешно кърмене, но е трудно да забравим всичко, което „знаем“, и да се оставим на тези инстинкти. Може би новата мантра трябва да бъде: „Кърменето е естествено, то е инстинктивно и някои от нас трябва да забравят как се прави.“

0010172369C-1920x1440