Кърмене в летните горещини

В Кърменето от А до Я , ,

Прес-съобщение от Ла Лече Лига относно кърмене в летните горещини

Жарките летни дни често карат родителите да се притеснят за храненето на детето и да се замислят дали всичко е наред. Понякога се притесняват дали от горещото време бебето няма да се обезводни или качеството на кърмата някак да пострада. Ето някои общи насоки за кърмене, които могат да са полезни в летните жеги:

Нуждае ли се бебето ми от допълнителни течности? Бебета под 6 месеца, които са изключително на кърма и не получават други напитки и храни, в общия случай не се нуждаят от допълнителна вода, ако са кърмени на поискване (толкова пъти, колкото желаят), а това може да е по-често от обичайното, точно както възрастните пият повече течности. Опасността от обезводняване се състои основно в това, че със загубата на течности организмът губи и запасите си от соли и микроелементи; затова при сериозно обезводняване се предлага не вода, а солеви хидратиращи разтвори. Майчиното мляко помага по-ефективно при обезводняване в сравнение с водата, тъй като е с високо съдържание на необходимите за съществуването на организма соли и микроелементи. Проведени са изследвания в страни със сух и горещ климат (в Индия при температура 35-40ºС и влажност на въздуха от 10 до 35%, в Пакистан при температура 27.4-40.7ºС и влажност от 24 до 77%, в тропиците при температура от 34 до 41ºС и влажност от 9 до 60%), които еднозначно показват, че деца, на които им се предлага само майчино мляко, срадат от обезводняване по-малко, отколкото деца, на които в допълнение към кърмата са давали вода.

Бебето ми отказва да се храни? Горещото време влияе на всички, малки и големи. Често децата са по-раздразнителни и капризни, понякога сучат неохотно или за кратко в най-горещото време на деня. Това няма никаква връзка с качеството на майчиното мляко, което е винаги свежо и готово за употреба, но в горещините апетитът на много хора, включително деца, често е понижен. За да са сигурни, че детето е добре оводнено, родителите трябва да се уверят, че то суче достатъчно често (на интервали не по-големи от 3-3,5 часа денем и 5 часа нощем за бебета на изключително кърмене). На бебето може да се предлага да суче често – кратки чести кърмения добре утоляват жаждата. Деца, които в горещините са започнали да сучат по-рядко денем, обичайно искат да сучат по-често вечер, нощем или призори, когато е по-хладно. Ако бебето суче по-рядко денем и въпреки това не суче по-често по друго време на денонощието, майката трябва да се старае да му предлага гърдата по своя инициатива, включително нощем.

Как да разбера дали бебето ми получава достатъчно кърма? Обичайните признаци дали бебето получава достатъчно кърма, важат и в летните горещини: да има поне 5-6 мокри пелени за еднократна употреба; бебе под 6-седмична възраст е обичайно да има 2 и повече изхождания на ден; по-голямо бебе може да се изхожда по-рядко. Кожата да е с добър цвят и тонус. Бебето да е активно, изглежда доволно и наддава на тегло, дължина и обиколка на главата. В много горещо време пелените за многократна употреба могат да изсъхнат, така че дали са били мокри може да се установи по миризмата им. Пелените за еднократна употреба трябва да се усещат тежки в ръката при смяна, освен ако не се сменят много често.

По-малко на брой мокри пелени, тъмна на цвят урина, която мирише на амоняк, недоволно бебе, което е горещо на пипане, са знаци, че бебето се нуждае от повече течности. Ако не се храни добре и е със сухи кожа и уста, продължителен сън и летаргичо поведение, не се колебайте да потърсите медицинска помощ незабавно.

Кога трябва да предлагам вода на бебето си? На бебета и деца над 6 месеца, които получават допълващи храни, може и трябва да бъде предлагана неподсладена вода в допълнение към майчиното мляко. Не е необичайно в горещо време децата да отказват други храни и да се хранят основно с кърма, тъй като тя утолява жаждата и се преработва по-лесно от организма. Може да е удачно в такава ситуация допълващи храни да се предлагат сутрин и вечер, когато е по-хладно, а през останалото време предлагането да се съобразява с детето. Някои деца може да предпочитат да сучат по-често, за да се оводнят, вместо да приемат допълнителна вода; това поведение е нормално, ако детето изглежда добре хидратирано, здраво и активно.

Как да съхранявам изцедената кърма? Изцеденото майчино мляко в идеалния случай може да се съхранява на стайна температура (19-26°C) за време до 4 часа, в хладилник (<4°C) до 3 дена и във фризер (-18 to -20°C) до 6 месеца. В горещите летни дни може да не е разумно кърмата да се оставя на стайна температура за дълго време и да е по-удачно да се съхранява в хладилник възможно по-скоро след изцеждане. Охладената кърма може да се затопли под течаща топла вода или да се потопи в съд с топла вода; замразено майчино мляко се размразява, като се извади в хладилника от предния ден или под течаща студена вода. Кърма, която е замразена и след това размразена, може да бъде съхранявана в хладилник до 24 часа.

Как да се чувстваме аз и бебето ми по-добре в горещините? За да не страда детето от горещото време и за да се намали вероятността от обезводняване, може да е удачно да се обтрива и мие с хладка вода често в рамките на деня, да се кърми често, да се облича по-леко с тънки и светли дрехи. Ако се сведат до минимум излизания в горещите часове на деня (10-18), вероятно комфортът на детето и майката ще е по-голям. Понякога в топло време контактът до друг човек, включително по време на кърмене, може да причинява неудобство и раздразнение както у бебето, така и у майката. Памучна кърпа, чаршаф или парче плат, сложени между бебето ръката/тялото на майката могат да помогнат, както и освежаваща намокрена и изцедена тънка хавлиена кърпа в сгъвката на лакътя. Кърмене в легнала поза може да е подходящо, тъй като така само гърдата и устата на бебето са в контакт. Майката също може да се погрижи за личния си адекватен прием на течности, като пие по чаша вода на всяко кърмене.

Основана през 1956, мисията на Ла Лече Лига е да помага на майки по цял свят да кърмят чрез подкрепа, окуражаване, обучение и информация, и да спомага за по-добро разбиране на кърменето като важен елемент в здравословното развитие на бебето и майката. Ла Лече Лига лидер-консултанти са на разположение да отговарят на въпроси и да подпомагат кърмещите майки. Посетете www.lllbg.org за повече информация или за връзка с Ла Лече Лига лидер-консултант или помощник за кърмене.

Допълнителни ресурси и източници:
Прес-съобщение Ла Лече Лига предлага подкрепа за майки, притеснени за дехидратация пoради неадекватно количество кърма. (на български)
Ресурси на чужди езици:
http://www.llli.org/NB/NBNovDec94p184sup.html
http://www.llli.org/NB/NBmilksupplyissues.html
http://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/cool.html
http://akev.ru/content/view/486/30/