Да отглеждаш Крали Марко или Необичайно ли е кърменето след годинката?

В Отбиване , , ,

автор Таня Русева, ЛЛЛ лидер, IBCLC, RLC

“Докога смяташ да го кърмиш това дете? Вече има зъби!”;

“В кърмата няма вече нищо полезно, защо още я кърмиш?”;

“А после как ще я отбиеш, като свикне да суче и не иска да спре?”;
“Дългото кърмене създава психологическа зависимост у детето и няма да порасне самостоятелно, все ще ти седи до полата!”;
“Юнака, що бозал 9 години!”

Всички тези реплики често се казват на майките у нас, които са избрали да кърмят след годината на детето. От закачливото “Крали Марко ли ще отглеждаш?” до не особено красивото “Голямо дете, а още суче! Ужасно!” – всичко това влиза в репертоара.

Защо към кърменето над годинка у нас се подхожда с такава негативна нагласа?
Кърменето е нещо нормално, естествено. То е нормално както за новороденото бебе, така и за детето над 12 месеца. Празнувайки първия си рожден ден, детето не разбира, че вече е “голямо” и „трябва“ да се откаже от любимата майчина гръд, която носи утеха, храна и комфорт.

Всъщност, защо да „трябва“ да отбиете детето?
Ако и на двама ви кърменето носи положителни емоции и нямате нищо против да продължите да кърмите, не е ли по-разумно да се вслушате във вътрешния си глас, вместо в общественото мнение? Кое ще натежи – нуждите на детето ви или мнението на някоя леля? Разбира се, ако не среща подкрепа в семейството и околните, подобно решение може да е нелеко за майката, но все пак – тя носи пряката отговорност за благополучието на детето си.

В много общества е прието детето да суче до около 3 години или до естественото му отбиване; нашите баби нерядко разказват истории за кърмени деца на 2-3-4 години – това е било нормално, нещо повече, то е нормално. Навлизането на цивилизацията в нашия живот не винаги е свързано с положителни неща и намалянето на срока на естественото хранене на детето е един от негативите. В страните от третия свят все още децата масово се кърмят както природата го е отредила, а това, че напоследък естественото продължително кърмене навлиза все повече и в напредналите страни, може само да ни радва.

Какви са предимствата, ако кърмите след годинката?

 • По-добра имунна защита.
  Имунната система при децата се изгражда до към 6-тата година, затова колкото по-дълго продължи кърменето, толкова по-голям шанс давате на детето си да расте здраво, както и да се радва на по-силна имунна система като възрастен. Кърмата променя състава си според нуждите на детето и определено не губи полезните си свойства след 12-месечната възраст на детето – вашият организъм не започва да произвежда мляко второ качество само, защото детето е навършило определена възраст, напротив – той изработва мляко в перфектно съотношение според изискванията на малкия човек.
 • Успокоение и комфорт.
  След годинката децата стават значително по-енергични, срещите им с околния свят стават много по-активни и съответно те по-често изпадат в стресови за тях ситуации и имат нужда от утеха, за да възстановят емоционалния си баланс. Когато е наранено и стресирано, малкото дете има нужда от успокоение. Дали то да дойде от предмет като биберон-залъгалка или любима играчка, или от майчината гръд? Бързо сукване от гърдата помага на мъника да възстанови връзката си с мама и отново успокоен да продължи със заниманията си.
 • Болкоуспокояващо.
  Може би помните колко болезнено са ви израстнали мъдреците? А на малчуганите им растат зъбки средно до 2 ½ години…постоянно! Разбира се, процесът е индивидуален, но като цяло се свързва с дискомфорт. Кърменето помага на детето да преодолее болката и да понесе по-леко никненето на поредното зъбче. Майките нерядко сами откриват връзката между нуждата от сукане и зъбките, когато прореже някое зъбче – детето обикновено значително намалява претенциите си към гърдата, защото нуждата му е отминала. Гърдата си остава най-ефикасната и леснодостъпна утеха при разбито коляно или друга често срещана детска травма – бързо сукане и всичко е пак наред.
 • Независимост.
  Противно на разпространеното мнение, дълго кърмените деца са най-често много независими и самостоятелни – когато емоционалните и физическите им нужди са били посрещнати и задоволени в детството, те порастват като независими тийнейджъри и възрастни.
 • Приспивателно.
  Еквивалентът на чаша топло мляко преди заспиване за малките е майчината гръд. Обикновено действа безотказно, детето суче и заспива на гърдата. Някои майки избират да приучат детето да суче и след това да заспива, за да не свързва непременно сукането със съня, но така или иначе е безспорен фактът, че сукането сваля напрежението от малкия човек и му помага да се отпусне и да заспи по-лесно.
 • Лесно усвоима храна.
  Ако детето ви е болно, кърмата си остава най-добрата храна и едновременно с това – лекарство. При обезводняване кърмата се задържа най-лесно в детския организъм, като едновременно с това повишава защитните му сили и му помага да се възстанови от болестта.
 • Постепенно израстване на нуждите.
  Детето не престава автоматично да се нуждае от майчината утеха и от гърдата при навършване на определена възраст. Израстването му е свързано с постепенна, а не рязка промяна на нуждите. Детето показва с многобройни признаци готовността си да се откаже от кърменето, когато е готово за това и когато майката следва знаците му, помага за естественото продължение и подпомагане на близката връзка, която са изградили и споделяли досега с кърменето.
 • Предпазва от рак.
  Едно важно предимство за самата майка – колкото по-дълго време кърми, толкова повече се намаля рискът от рак на гърдата, рак на яйчниците и матката. Некърмилите жени са 4 пъти по-застрашени да страдат от бича на съвремието. Това е особено важно за жени с фамилна обремененост от рак или с история на това заболяване.

Как можете да направите кърменето след годинката по-лесно?

 • Създайте „‘кодова дума“ за кърменето и приучете детето към нея.
  Така ще избегнете конфузния момент, ако току-що проговорилото ви дете иска да суче, но поради ограничения си речник казва само „дай цица“ – това, което е забавно в домашна обстановка, може да ви накара да се почувствате неловко пред други хора. Измислете дума или словосъчетание, което детето лесно ще казва – например „ам-ам“ или „мляко“.
 • Ако се притеснявате да кърмите на обществено място, давайте на детето да суче, преди да излезнете навън.
  Така то няма да изпитва нужда от сукане и ще можете спокойно да се разходите. Ако разходката се проточи или по някаква причина се наложи да кърмите преди да сте се прибрали, можете да помолите някоя продавачка в магазин да ви предложи закътано място, където да накърмите детето на спокойствие или да накърмите детето в автомобила, ако сте с него. Ако нямате такава възможност и трябва да накърмите детето на публично място, бъдете спокойни. Това е нещо естествено и нормално, няма нужда да се разголвате, за да дадете на детето гърдата, можете да кърмите съвсем дискретно.
 • Съчетаването на кърмене и работа съвсем не е невъзможно.
  Много майки се връщат на работа, преди детето им да е навършило годинка или скоро след това. Този факт не трябва да означава непременно край на кърменето. Ако имате желание да кърмите детето си и то иска да суче, това е съвсем изпълнимо, като само се сменят часовете за кърмене. Обикновено майките кърмят сутрин преди работа, следобяд след като се върнат вкъщи, вечер преди заспиване и нощем, ако детето се буди. Трябва да сте подготвени, че през първите седмици детето може да настоява за доста по-често кърмене от преди, за да компенсира времето, което сега не прекарва с вас, но това е период и отминава. Скоро нещата ще си дойдат на място и кърменето ще влезе в нормален за двама ви коловоз. Същото важи и за времето, когато детето тръгне на ясла. Децата бързо се пригаждат към новия режим, свикват да заспиват сами в яслата и да издържат по цял ден, без да сучат.
 • Пригответе се психически за словесни атаки от хора, на които кърменето на дете над годинка им изглежда странно.
  Всички хора са различни и това, което за един е най-естественото нещо на света, за друг може да е неприемливо. Все пак – това е вашето дете и вие решавате как ще го гледате. Можете да изберете няколко отговора, които да давате на любопитните или просто да казвате накратко защо смятате да кърмите детето си.
 • Учете детето да пие течности от чаша.
  Така то ще има алтернатива, ако не сте вкъщи или когато тръгнете на работа.

А докога да кърмите?

 • По света насърчават майките да кърмят минимум до една година, желателно до 2, а след това – колкото майката и бебето желаят. Това се препоръчва от една страна, защото до година млякото съставлява до 75-85% от дневното меню на детето и е неприемливо да го лишите от него и от друга – защото това се приема за минимална възраст на кърмене предвид зрелостта на имунната система на детето.

Ако изберете да отбиете, преди детето да ви е дало знак, че е готово, направете го плавно, като премахвате не повече от едно кърмене на няколко дена, желателно поне седмица. Такова отбиване е по-бавно, но по-добро както за детето, така и за вас. С плавното отбиване детето има време да се адаптира към новата ситуация и да свикне с новия режим на хранене. От друга страна вашият организъм също има време да се нагоди към новостите, постепенно да намали производството на мляко и да избегнете неприятности от рода на запушени канали и мастит, които нерядко настъпват при рязко отбиване. Също така по този начин давате време на гърдите си да свикнат постепенно с намаленото производство на кърма, млечните жлези плавно намаляват обема си, а кожата се прибира полека и така увеличавате шанса си да имате хубав бюст както преди раждането (противно на общоприетото твърдение не кърменето, а бременността е основната причина за промените в бюста).

 • Някои майки избират да отбият само частично. Това ще рече да кърмят само сутрин и вечер или само веднъж на ден. Така осигуряват всички полезни свойства на кърмата за детето си, като едновременно с това имат възможност да отсъстват през деня, без да се безпокоят за режима на малчугана.
 • При естественото отбиване, водено от детето, кърменето постепенно намалява, като плавно се стига до няколко кърмения на денонощие, впоследствие – само до едно и накрая процесът приключва, когато детето е готово за това. Естественото отбиване обикновено протича както частичното отбиване, с тази разлика, че детето ръководи процеса съобразно нуждите си, а не майката го решава спрямо своята нагласа. Най-често първо отпадат дневните кърмения, като остава само дневното сукане преди сън, ако детето още спи следобед, после отпада и сутрешното кърмене; по принцип последно изчезва кърменето преди сън, тъй като детето има нужда да се разтовари вечер, за да заспи спокойно. Естествената възраст на отбиване обикновено е между 1,5 и 3,5 години.

Решението докога да кърми може и трябва да вземе само и единствено майката на детето, с помощта на малкия човек. Преди това е добре да се информира за всички плюсове и минуси за решението, което би взела и да прецени съобразно детето си какво ще бъде най-добро за двамата; малчуганът трябва да продължи да суче, докато и на майката и на детето в кърмещата двойка им е приятно, а не да зависи от субективното чуждо мнение.

Кърменето далеч не е само храна, то осигурява на растящото дете комфорт, защита, сигурност, утеха, близост с мама, просто положителни емоции…кърменето е много повече от начин на хранене.

Статията е публикувана за първи път в Бг-Мамма