Кърмене на тризнаци

В Кърменето от А до Я , ,

Rebecca Grunberg
New York, NY USA
От: NEW BEGINNINGS, Vol. 9 No. 5, September-October 1992, pp. 135-6, 148*

Винаги съм знаела, че като му дойде времето, ще кърмя бебето си. Но когато научихме фантастичната новина, че очакваме цяло семейство наведнъж, знаех, че трябва да направя много проучвания, за да науча всичко, което мога, за кърменето на тризнаци. Възможно ли е да се кърмят изключително три бебета? Какво, ако са недоносени? Как може майката да се справи с логистиката да кърми три бебета от две гърди? Имах толкова много въпроси за кърменето в допълнение към въпросите за самата бременност! Като започнах да търся отговори, разбрах колко малко информация има за бременност с тризнаци, а какво остава за кърменето на три бебета! Искам да направя всичко по силите си, за да просветя очакващите майки на близнаци и тризнаци, като споделя част от опита и знанията си.

Тройната Връзка (The Triplet Connection), неформална група за подкрепа, основана през 1983г. от Джанет Блейл, беше най-полезният ми ресурс. Животоспасяващата информация в техния Пакет за бременни майки съдържаше решаваща за мен информация, която да помогне на бременната майка на многознаци да постигне здравословна бременност до термин, както и информация за кърмене на недоносени бебета.

Ла Лече Лига успя да ме свърже с майки, които наистина са кърмили тризнаци. Лидерите в моята област ми бяха много полезни, докато търсех информация за кърмене на многознаци. ‘Изкуството на кърменето’ беше чудесен източник за общите основни неща. Удивително, но постоянно срещах жени, които никога не бяха чували за Ла Лече Лига и не мога да опиша колко е важно да се знае, че има организация, която може да разреши повечето проблеми, свързани с кърменето и която е 100% отдадена на това.

В допълнение към помощта, достъпна от Ла Лече Лига, много неонатални интензивни отделения имат на щат консултант по лактация (в САЩ), която би трябвало да е ентусиазиран да ви помогне да изпълните желанието си да кърмите бебетата си. Срещнете се с нея преди раждането, за да знае за плана ви да кърмите тризнаците си и поддържайте връзка с нея, за да сте сигурни, че ще ви е под ръка след раждането на бебетата. Да имам присъстващ консултант по лактация за първото хранене на бебетата за мен се оказа безценно. Тя можа да даде насоки и морална подкрепа, от която се нуждаех точно след раждането. Услугите на консултанта по лактация обикновено са безплатни, докато сте в болницата, но таксуват на час, ако се нуждаете от услугите им у дома.

Преди раждането се уверих, че всеки от персонала знае за желанието ми да кърмя бебетата си; за нещастие, бях посрещната с негативни, почти конфликтни реакции от сестрите след раждането.

Бяхме благословени с три красиви, перфектни здрави бебета, Татяна (2.069кг), Алегра (1.927кг) и Закари (1.8 кг) в 37 седмица и малко. Въпреки че нямаха проблеми, главният лекар на отделението искаше да ги задържи в Неонаталното интензивно отделение за няколко дена заради теглото им, което беше очаквано. Когато ме заведоха да видя бебетата, ме посрещна консултант по лактация, която ми помогна с правилното позициониране за кърмене на едно и след това на две бебета едновременно с използване на възглавници за удобство. Бях толкова развълнувана да държа мъничките си бебета на гърдите си. За мое учудване те всички търсеха и засукаха инстинктивно. Това може да не се случи винаги, тъй като всяко дете и всяка ситуация е различна.

Около мен частично беше сложен параван и можех да погледна към лицата на сестрите от етажа. Усещах странно напрежение във въздуха, вместо усмивки и одобрителни кимания. Обяснено ми бе, че сестрите не разбират настояването ми да кърмя трите си мънички бебета, защото са свикнали да се справят с критични бебета и да имат тотален контрол над калориите и медицината. На следващите ми няколко пътешествия до интензивното отделение без консултантката по лактация, много от сестрите дойдоха при мен една по една, докато кърмех бебетата, за да ми кажат своите много негативни мнения. За момент загубих надежда, а после веднага осъзнах, че държа бебетата си на гърдата, където им е мястото и трябва да се заема отново с голямата задача, която стои пред мен. Също така осъзнах, че трябва да взема бебетата си у дома възможно най-скоро, тъй като обстановката просто не съдействаше за възстановяване или  обгрижване с обич на новородените ми.

След седмица, прекарана в предупреждения към сестрите да не дават на бебетата ми биберони и шишета без мое знание, засукването на сина ми и една от дъщерите ми стана много слабо зарадо „объркване на зърното”. Объркване на зърното е съвсем реален проблем за много новородени и отнема много време и търпение да накараш бебето да научи отново това, което в началото е правело по инстинкт. Поради негативната обстановка и заради знанията и вярата, която имах в съпруга си и себе си, че можем да се грижим за бебетата си, взехме бебетата у дома по-рано, отколкото главният лекар беше предложил. У дома бебетата ми веднага започнаха да растат и да наддават на тегло, но трябваше да работя много усърдно да накарам двете бебета да сучат така добре, както правеха през първите дни от живота си, преди да има толкова много намеси.

Когато погледна назад към преживяването си във болницата, това, което ме разгневява е, че повечето жени, уязвими в това емоционално и изтощително време, вероятно щяха да се откажат от всяка надежда да кърмят бебетата си в негативната обстановка, която изтърпях аз. Мисля, че е важно да споделя за опита, който имах в болницата, така че да разберете колко неинформирани могат да бъдат много здравни работници, дори в големите градски болници. За разлика от моето преживяване, сестра ми роди горе-долу по същото време като мен в болница в Маями и персоналът напълно подкрепяше кърменето й, окуражавайки я да не дава на сина си адаптирано мляко, вода или да използва шишета. Те й помогнаха да кърми сина си денонощно, въпреки че й тя се възстановяваше от цезарево сечение. Каква разлика носи това за начина, по който новата неспокойна майка се чувства, когато й връчат не едно, но три от най-ценните същества в живота й.

Най-важния начален съвет, който мога да ви дам, е да сте мислено подготвени: „Ще кърмя моите близнаци, тризнаци или многознаци,” и не оставяйте никой да ви каже, че не можете да го направите или да реагира негативно на желанието ви. Трябва да сте уверени в цялата информация, която сте събрали и в подготовката, която сте направили преди раждането и да продължите, като посрещате предизвикателствата едно по едно ден за ден, въпреки че в много дни предизвикателства ще има във всяка минута. Веднъж щом родите, трябва да продължите с висококалоричната си, високохранителна диета от бременността, която включва изобилни течности. Ако се храните добре, не би трябвало да качвате килограми, защото ще използвате калориите, за да храните бебетата си. Възвърнах теглото си отпреди бременността преди да разбера. Кажете си, че тялото ви ще е дадено назаем на децата ви за поне шест месеца и след тези шест месеца ще искате да продължите да кърмите така или иначе! Това е толкова малко количество време, което да дадете на цялото семейство, сравнено с целия им живот, както и с вашия. Първите два месеца са най-тежки, но те отминават толкова бързо. Напомняйте си, че давате на бебетата си най-добрата и най-пълноценната възможна храна, заредена с антитела, които им помагат да изградят имунните си системи. И бъдете уверени във факта, че колкото повече сучат бебетата ви, толкова повече мляко ще правите. Докато бебетата сучат на всеки два до три часа, млякото ви е непресъхващ фонтат. Удобно е да не се разправяте ссъс стерилизиране на шишета и правене на адаптирано мляко, икономично е и кърменето има толкова много други чудесни бонуси, включително сладко ухаещите пелени!

Какво правех, когато и трите бебета плачеха гладни? Бързо ще откриете, че бебетата ви имат различни характери. Едно може да е много настоятелно, друго да е с колики или свръхчувствително, и ако сте щастлива като мен, едно ще е щастливо и доволно да изчака. Обикновено е достатъчно едно да е такова, тъй като ще станете много добра в кърменето на две наведнъж. Това беше точният ми сценарий: имах две много настойчиви бебета и едно търпеливо бебе. Често кърмех по едно бебе, изграждайки връзка с всяко едно от тях, и също така кърмех по две наведнъж, което спестява много време.Мисля, че най-полезното нещо, което се научих да правя в началото, беше да спя с бебе на гърдата. Лягах на една страна, нагласяйки възглавници под главата си, докато ми станеше удобно, след това слагах бебето с лице към мен директно пред гърдата.Гушках го в ръце, като главата му ползваше горната част на ръката ми за възглавница, или можете да експериментирате с възглавници за опора. Можех дори да си почивам по време на ранните сутрешни кърмения, когато съпругът ми ставаше и ми носеше бебето. Съпругът ви или помощникът ви трябва да ви помагат денонощно, особено през първия месец, докато се възстановявате. Благодарение на любящата подкрепа на съпруга ми Майкъл и на солидното ни чувство за хумор преминахме леко през първите няколко месеца и продължаваме така и досега.

Да имате чувство за хумор е може би едно от най-важните качества на родителите на многознаци, която може да ви помогне да се справите със стреса и радостта да отглеждате тризнаци. Също така е много важно да получавате помощ. Да има някой, който да готви и чисти колкото може по-дълго време, без значение дали това са приятели, роднини, домашна работница, хора от църквата или синагогата ви. През първия месец у дома с бебетата ще спите, почивате, ядете и пиете с едно или две бебета на гърдите. След това ви препоръчвам да излезете с количката си за тризнаци и да се насладите на приятна разходка, без значение кое време на годината е. Аз хранех и трите и излизах навън за два часа и се връщах навреме за следващата порция кърмене почти всеки ден. Когато времето стана по-топло, нямаше нужда да се прибирам у дома, тъй като можех да кърмя дискретно навън и повечето време го правех незабелязано.

Като погледна назад към последните двадесет и два месеца, съм удивена и благодарна на чудесното изживяване, което имах, като кърмех бебетата си. Седмица преди да станат на двадесет месеца, отбих две от бебетата ми, третото се беше отбило по-рано. Споменът е все още пресен, толкова сладък, толкова скъпоценен, нещо, на което ще се наслаждавам до края на живота си.

*Осигуряваме статии от наши публикации от предишни години за справка на нашите лидери и членове. Читателите се предупреждават да помнят, че проучванията и медицинската информация се променят с времето.

Още по темата: