Кърмене и вегетарианство

В Кърменето от А до Я ,

автор: Мел Уок От: Leaven, 1997, юни-юли

Вегетарианското хранене е няколко типа:

Веганска диета – нищо животинско – без месо, риба, млечни продукти и яйца.

Ово-лакто вегетарианска диета – без месо и риба, млечни продукти и яйца са позволени.

Ово-вегетарианска диета – без месо, риба и млечни продукти, позволени са яйца.

Лакто-вегетарианска диета – без месо, риба и яйца, разрешени са млечни продукти.

При вегетарианско хранене, което не съдържа никакви животински протеини, може да се наложи допълнителен прием на витамин B12, за да се избегне недостиг при майката или бебето. При бебетата симптомите на недостиг могат да бъдат липса на апетит, забавяне на развитието на моториката, летаргия, атрофиране на мускулите, повръщане или кръвни аномалии. Възможно е симптомите да се проявят само при бебето.

Майките, които са вегани и не ядат животински продукти, могат да избират между няколко възможности. Могат след консултация с лекар да приемат витамин B12 в добавка или да прибавят ферментирали соеви храни и мая (и двете съдържат витамин B12) към менюто си. Друга възможност е да попитат педиатъра си дали бебето им има нужда от допълнително витамин B12.

Въпреки че едно изследване показва, че майките вегетарианки консумират по-малко калций от останалите майки, това не се отразява на нивата на калций в млякото им. Предполага се, че това се дължи на факта, че вегетарианците приемат по-малко протеини и затова имат нужда от по-малко калций.

Майките вегетарианки, които не ядат мляко и млечни продукти, трябва да са сигурни, че приемат храни, богати на калций. Една купичка (227 гр.) готвено китайско зеле съдържа 86% от калция в чаша мляко (240 мл). Половин купичка (113 гр.) смлян сусам съдържа три пъти повече калций от чаша мляко (240 мл). Източници на калций са също тофу, броколи, спанак, бадеми и бразилски ядки.

Въпреки че според същото изследване при майките на вегетарианска диета нивата на витамин D са по-ниски, обикновено не се препоръчва допълнителен прием, тъй като повечето майки и бебета си го набавят с излагане на слънчева светлина. Изследвания показват, че жени с по-тъмна кожа или такива, които носят традиционни дрехи, покриващи цялото тяло и ограничаващи достъпа на слънчевата светлина до кожата, може да се нуждаят от добавки витамин D за себе си и за бебетата си.

В млякото на майките вегетарианки има по-малко от замърсителите, които попадат в околната среда, отколкото на останалите майки. Замърсителите на околната среда се задържат предимно в мазнините. При вегетарианското хранене по принцип се приемат по-малко мазнини, отколкото при храненето с месо, така че по-малко от тях отиват в майчиното мляко.

Вегетарианското хранене не е пречка за кърмене на вашето бебе.

Източник