Основи на кърменето: получава ли достатъчно бебето ми?

В Първите дни , , , , , , , ,

Таня Русева, ЛЛЛ лидер, IBCLC

Как да разбера дали бебето ми получава достатъчно кърма?

Когато се задейства рефлексът на потичане на млякото, може да усетите слизането му (някои майки го усещат повече от веднъж в рамките на едно хранене, а други не, без това да влияе на успешното кърмене). Ако се вгледате в бебето, ще забележите, че то преглъща, а ушите му леко се движат от дъвкателните движения, които прави с челюсти.

Следете мръсните пелени на бебето: което влиза, трябва и да излиза. Мокрите пелени обичайно са 1-2 в първите дни, а след идването на зрялото мляко, трябва да са 5-6 на ден. Мръсните пелени в първите дни са с мекониум, катраненочерните първи изпражнения на бебето. От 3 до 5 ден цветът се променя от черно към жълтеникаво (цвят на горчица), и след идването на зрялото мляко обичайно бебето ще има 3-4 изхождания на ден, като едно изхождане е с размер не по-малък от този на монета от 1 лев. След първите 6 седмици (но не преди това) броят изхождания може да се разреди до веднъж на няколко дена, но да е по-обилен и ако бебето е иначе здраво и наддава добре, обичайно не е проблем.

Наддаване на тегло: в първите дни след раждането теглото на бебето може да спадне с 5-7% от рожденото тегло, което детето наваксва обичайно до 10-ия си ден.

Наддаване на тегло
Възраст Средно наддаване на тегло за седмица
0-2 месеца 170-330 гр
2-4 месеца 110-330 гр
4-6 месеца 70-140 гр
6-12 месеца 40-110 гр
Бебето ви също така ще расте на ръст и обиколка на главата.

Помнете, че кърмените бебета растат различно от бебетата, хранени с млека за кърмачета – общите таблици не винаги са акуратни за кърмените бебета – за тях СЗО изготви нови, отделни таблици (достъпни от уеб сайта на организацията).

Таблицата за минимално наддаване е ориентировъчна. Тя не може да служи като единствен ориентир как наддава бебето ви. По-важно е като се вземе предвид наддаването на тегло, ръст, обиколка на глава и гърди – да се види в кой персентил в таблиците на СЗО за кърмени бебета попада детето, тъй като това позволява по-точна преценка. Можете да говорите с педиатъра за персентилите или да пробвате да съставите своя графика сами, ползвайки онлайн ресурси, достъпни на сайта на СЗО.

Колко мляко ще правя?

Кърменето е на принципа на търсенето и предлагането – колкото повече се празни гърдата, толкова повече мляко ще прави тя. Как работи това? Представете си едно тоалетно казанче – то побира само определено количество вода и различните модели побират различни количества, но всички те работят. Когато се пусне водата, тя бързо започва да се стича наново, за да го напълни, а поплавъкът контролира скоростта й. Когато казанчето се понапълни, поплавъкът се издига и така кара струята стичаща се в казанчето вода да намалее и най-накрая да спре. Броят пускания на водата за един ден показва общото количество вода – ако водата се пусне 10 пъти, повече вода ще е минала от там, отколкото ако се пусне само пет. Обемът на казанчето не се е променил, но обемът на преминалата през него вода е бил два пъти по-голям.

Това илюстрира, че по-честите кърмения означават по-голям обем мляко, направен за един ден, дори количеството мляко, поето на едно хранене, да остава същото.

Да започнем кърменето с добър старт

„Майката и бебето имат нужда да са заедно от рано и често, за да установят задоволяваща връзка и достатъчно количество кърма.“

из философията на Ла Лече Лига

Ранен контакт - Ваня и Елеонора

Независимо от начинът на раждане, ако майката и бебето са добре, веднага може да бъде осъществен контакт кожа-до-кожа (болничният персонал може да помага за придържането на бебето). Престоят заедно с бебето в една стая също е от голямо значение и позволява бърз, лесен достъп до бебето, дори при оперативно раждане (с малко помощ първите дни). Честото кърмене на поискване, особено в началото, е важно за добро установяване на кърменето – обичайно новороденото има нужда да суче 10-12 пъти за денонощие. Ако бебето е по-сънливо, може да е от полза майката да го подсеща за кърмене, за да се осигури адекватен прием на мляко и добра стимулация на гърдите.

Ранни знаци за глад

Важно е да започнете да кърмите преди бебето да е заплакало – плачът е късен признак за глад. Можете да се вглеждате за:

–         неспокойно въртене
–         ръмжащи звуци
–         поднасяне на ръцете към устата
–         ‘търсене’ с отворена уста

Ако ранните признаци за глад се пропуснат и бебето започне да плаче от глад, то често вече е твърде нервно и нещастно, за да засуче добре и спокойно.

Кърмене - нежно придържане на главата

Внимателно придържане и насочване на главата на бебето, ръката е под формата на буквата С (без да притиска силно гърдата)

Кърмене - оформяне на гърдата U

Подаване на гърдата, ръката оформя U (без натиск), за да засуче по-лесно бебето

Подкрепата за кърмещата жена е от голямо значение

На първо място най-важна за новата майка е подкрепата от семейството й – и особено тази от таткото на бебето, както и собствената й майка. Ако те я подкрепят, много по-голям шанс има кърменето да протече успешно. Може да е от полза още по време на 9-те месеца очакване не само бременната, но и бъдещите татко и баби да получат адекватна информация за кърмене и така да могат да окуражават майката.

Адекватната подкрепа и насърчаване на кърменето още в родилния дом е от изключителна важност, за да бъде то успешно и безпроблемно. Медицинският персонал, най-вече в лицето на педиатъра на детето, като безспорен авторитет, играе ключова роля в подкрепата на майката за кърменето.

Група за подкрепа от майки за майки към ЛЛЛ

Група за подкрепа от майки за майки към ЛЛЛ

Подкрепата от приятелки също е от голяма полза, особено ако самите те са кърмили успешно или са ‘за’ идеята. Групите за подкрепа могат да изиграят важна роля – 60% от майките, които посещават такива групи, все още кърмят към годинката, срещу 11% майки, които не са посещавали (Abou-Dakn, 2007).  Ла Лече Лига чрез групите си за подкрепа от майки за майки, лекциите и обучените си да дават помощ и информация лидер-консултанти може да е от полза за бъдещи и настоящи майки.

Статията е публикувана за първи път в сп. Кенгуру 2009, тук с допълнения
Изображения (cc) http://newborns.stanford.edu/

Ресурси/източници:
The Breastfeeding Answer Book, LLLI, 2004
The Breastfeeding Answer Book Pocket Edition, LLLI, 2005