Празнично отбиване

В Отбиване , , , , , ,

автор Норма Ритър, ЛЛЛЛ, IBCLC, New Beginnings, Vol. 28 No. 3, 2009, pp. 30-31

Една мразовита януарска сутрин група майки и бебета седяха около камината в една всекидневна и пиеха топли напитки. Тези членове на Ла Лече Лига току що бяха приключили оживена дискусия за изключителната важност на кърменето, и за майките и за бебетата.
Към края на обсъждането две от майките се спогледаха. Досега не бяха казали нищо, но сега, когато хората просто си общуваха, те заговориха.
Ейми заговори първа.

“Дойдох на тази среща”, каза тя, „тъй като тримесечното ми бебе почти се отби от гърдата. Не разбирам какво се случи. Наистина се надявах да кърмя най-малко година, но Уил просто не се интересува да суче вече.“
Ейми изглеждаше отчаяна и проятелката й Криси продължи.

“Същото нещо се случи и на мен! Алисън много се изнервя, когато й предложа гърда. Изглежда сякаш е забравила какво да прави. Най-странното е, че гърдите ми вече дори не се чувстват пълни. Възможно ли е млякото ми изведнъж да е пресъхнало?”

И докато споделяха преживяванията си, един шаблон започна да се изяснява. Изглежда, че и двете бяха станали жертва на „синдрома на празничното отбиване“, към който по-малките бебета са особено уязвими. За него се говори в книгата Изкуството на кърменето.

С приближаването на празниците Ейми и Криси се завъртат във вълненията около планирането на партита и семейни сбирки, купуването на подаръци, чистенето на къщи, украсата и печивата.

Пазаруването в претъпкани, шумни магазини може да бъде трудно, затова на тях често им изглежда по-удобно да накърмят бебетата и да ги оставят у дома с близки и приятели. Да оставят шише с изцедено мляко за бебето изглежда логичен ход, в случай, че се забавят на дългите опашки на касите или в задръстването към вкъщи. Всъщност, техните излизания често отнемат много повече време, отколкото очакват, и когато шишетата с кърма свършат, бебетата им получават адаптирано мляко.

Има също и фирмени партита.
Съпрузите на Ейми и Криси работят в една и съща компания, която има традиция да прави празнични партита по отдели. Отново, Уил и Алисън остават у дома с шишета, все по-често с адаптирано мляко. И не се свършва дотук. На семейните сбирки, техните близки с готовност гушкат и хранят бебетата им. С всичко останало, което се случва, за Ейми и Криси е по-бързо да забъркат малко адаптирано мляко и после да изцеждат. В началото гърдите им са неудобно препълнени, когато пропускат кърмене, но скоро това отминава. „Помощта“ наоколо им дава повече време да готвят огромните блюда и да пекат специалните десерти, които семействата им изглежда очакват, но нямат толкова време за кърмене на бебетата.

До края на празниците повечето хранения на бебетата са от шише с адаптирано мляко. Производството на кърма при майките им е намаляло и едвам прокапва, тъй като гърдите произвеждат още мляко, само когато млякото се премахва от тях, дали чрез кърмене или чрез помпа. Бебетата вече предпочитат да ядат от пълни шишета с адаптирано мляко, отколкото от празни гърди.

Ейми и Криси попитаха другите майки как избягват нежеланото отбиване по време на празниците. Ето някои от споделените идеи.

• Разберете се предварително с приятелите и членовете на семейството да ограничите подаръците. Това намалява пазаруването, а пести и пари!

• Ако украсявате дома си, помолете приятели да ви помогнат, вместо да го правите сами. Може да ръководите операцията от люлеещия се стол.

• Пазарувайте по-кратко и вземете бебето с вас. Ако все още се срамувате да кърмите на обществени места, нахранете го преди да излезете от вкъщи, в колата или в някоя съблекалня.

• Вземете бебето на партито. Домакините често имат предвид по-големи деца, които могат да правят бели, когато казват „Само възрастни“. Ако носите бебето си в слинг или шал, можете лесно да кърмите дискретно.

• Носенето на бебето помага и когато имате гости. То ви дава възможност да спестите на бебето си превъзбудата от предаването от човек на човек. Ако имате списък с дребни домашни задачки на хладилника, може да го дадете на всеки, който предложи помощта си.

• Помолете гостите да донесат храна, вместо да приготвяте всичко сама. Да кажете на леля Джейн, че цяла година чакате нейната специална спаначена гозба, би трябвало да свърши работа!

Дори и кърмата ви да намалее, винаги може да я увеличите просто като кърмите и/или изцеждате по-често. Говорете с Ла Лече Лига лидера във вашия град за съвет как да увеличите кърмата си.