Нежно приучаване на бебето към шише

В за Медицински лица , ,

Нежно приучаване на бебето към шише:
когато кърменото бебе се храни от шише

автор: Алис Роди
Front Royal, VA, USA
От: Leaven, Vol. 45 No. 1, 2009, pp. 12-15,
публикувано в Lactobacillus Bulgaricus, април/юни 2010

Много по-често отколкото ни се иска, бебетата и майките са изправени пред не толкова идеални обстоятелства. Неотдавна работех с една майка, чието зърно на гърдата беше твърде голямо за устата на бебето. Тя можеше да изцеди мляко, но бебето отказваше да приеме какъвто и да е изкуствен биберон, независимо дали е на шише или биберон-залъгалка. То изненада родителите си със способността си да яде майчиното мляко от медицинска лъжичка.

Съвсем наскоро работих с едно семейство, чието бебе не можеше добре да захапе и имаше опасност количеството мляко, произвеждано от майката, да намалее. Това бебе с готовност приемаше добавка от изкуствено мляко от шише. Моят принос за това семейство беше да ги науча как да го хранят, така че бебето да може да спира, да диша и да си почива, когато иска. По такъв начин храненето с шише е възможно най-близо до кърменето и бебето ще може по-лесно да се върне на кърмене, когато проблемите бъдат преодолени.

Парадоксалната истина е, че понякога приучаването на бебето да пие от друг източник, а не от майка си, може да спаси кърменето. Когато кърменето е изправено пред предизвикателство, трябва да се опитаме да храним бебето, да запазим количеството кърма, да решим проблема и да върнем бебето при майката.
Понякога има неоспорими пречки за прякото кърмене. Понякога на места, където хората много разчитат на технологиите, има жени, които твърдо вярват, че трябва да изпомпват млякото си и да дават шишета, въпреки че обективно погледнато няма причина, която да ги задължава да правят това. Някои жени, които имат намерение да си останат у дома с бебетата, все пак си купуват помпи и шишета, тъй като вярват, че те са необходими за кърменето. Други се връщат на работа, докато бебетата им са още доста малки, и повечето от тези майки автоматично решават, че храненето трябва да става с шише.
Тези идеи са дълбоко закостенели и не се променят лесно.

Кое е нормално
Повечето родители не са наясно какъв контрол има бебето, докато суче. Точно то отваря уста и захапва зърното. Темпът на сучене определя силата на струята. Бебето може да спре, ако иска. Точно обратното, храненето от шише обикновено е по-пасивна дейност за бебето. Повечето биберони за шишета прокапват, ако са обърнати наопаки, дори и ако бебето не суче. То може да е принудено да гълта, дори и ако иска да си почине. Рязкото и неочаквано напъхването на твърдо зърно в устата на бебето може да го стресне. И още, силното всмукване на кърменото бебе от шишето може да доведе до изтичане на много повече мляко, отколкото то очаква, и да го разтревожи.

Много хора не знаят какво е нормалното поведение при хранене на бебето. Някои го слагат на лакътя си, пъхат накрайника на бутилката в наклонената му уста, гледат го как се налива с мляко и предполагат, че е било много гладно. Не е нормално и дори на бебето не му е удобно да е принудено да преглъща постоянно, за да се справи с потока в устата си.

Храненето с бутилка може да наподобява кърменето чрез следните стъпки:
1. За начало, изберете накрайника с най-малка дупка. Бебето трябва да смуче, за да получи мляко. Целта ни е да запазим кърменето. За да се избегне опасността от алергии към латекс, избягвайте латексови (кафяви) биберони. Избягвайте къси и дебели биберони. В общия случай, по-дълги биберони, които се разширяват към основата, карат бебето да отвори широко уста дори когато се храни от шише. Това ще улесни преминаването обратно на гърда.

2. Хубаво подпрете бебето. Нека е възможно най-близо до удобна за него седнала позиция, когато му подавате шишето. Това ще му позволи да контролира потока на млякото по-лесно и ще изисква активно сукане от негова страна.

3. Допрете биберона до устните на бебето като основата е опряна на брадичката му, а краят сочи към носа, и погалете леко устните, за да отвори широко уста – както когато го поставяте на гърда. Не насилвайте биберона между затворените му устни. Нека бебето го захапе.

4. Използвайте право шише и го дръжте хоризонтално, така че гравитацията да не помага на течността да се излива в устата на бебето. То трябва да суче, за да получи храната си, колкото е възможно по-близо до кърменето. Тези мерки пречат бебето да се задави или да гълта въздух. Нека не го плашим.

5. Зърното на майката достига точката в устата на бебето, където твърдото небце преминава в мекото. Биберонът на шишето също трябва да стига дотам, за да се чувства бебето както по време на кърмене. Бибероните с широка основа може и да приличат на гърда, но са толкова големи и твърди, че бебето успява да захапе само върха им.

6. Използвайте биберон, който е достатъчно тесен, за да може бебето да го захапе и направете така, че бебето да лапне колкото се може по-голяма част от него. Най-често устните на бебето ще бъдат обърнати навън и ще докосват шишето.

7. Първоначално бебето може да има нужда да бъде оригвано по-често, отколкото очаквате. Докато се учи да яде от шише, то може да поглъща доста въздух.

8. Като приблизителен ориентир – храненето с шише трябва да продължава около 20 минути. Ако бебето приключи за по-малко от 10 минути, може би това означава, че шишето тече прекалено много. Хранене, което редовно продължава 30 и повече минути, може да показва, че бебето не успява да суче ефективно от използваното шише. Тъй като шишетата може да са дефектни е важно да проверите дали има дупка на биберона, ако бебето не успява да яде от него. Дори в една опаковка от три биберона може да има значителни разлики в струята. Изхвърлете всички биберони, чиято струя е твърде силна или твърде слаба.

9. Една допълнителна стъпка може да гарантира, че бебето не преяжда: преди да решите, че е нахранено, изтеглете биберона от устата му и го опрете в устните, както в началото на храненето. Ако то веднага жадно го потърси, продължете храненето. След около 10 преглъщания, повторете същото. Това е вашият начин да го попитате „Искаш ли още?“. Неговият отговор ще се промени от „Да“ на „Може би“ до „Не“.

Повече информация за този метод може да бъде намерен в статията на Дий Касинг (Dee Kassing) в Journal of Human Lactation – “Bottle-Feeding as a tool to Reinforce Breastfeeding.” Касинг включва съвет към родителите: „Когато бебето контролира храненето и му се разрешава да получи толкова, колкото се нуждае, шансът то да е недохранено или прехранено е по-малък.“

При раздяла на майката и бебето
Майка, която очаква да бъде разделена от бебето си заради работа или други обстоятелства, често се притеснява как детето ще яде в нейно отстъствие. Тя може да се притеснява, че то ще откаже да се храни от шише и може да не знае, че съществуват и други възможности.

Преди да се направи промяната, може да бъде полезно за майката да си спомни как човек се учи на нови умения или как разучава нова апаратура. Например някой с нова кола. Дори опитните шофьори ще искат да я огледат, да видят къде са разни неща, да я почувстват преди да я подкарат. По подобен начин, бебето първо трябва да бъде въведено, а не нахранено. Както казва Джейн Брадшоу „Виж миличко, това е нова играчка, нова игра и – между другото – в нея има мляко. Изненада!“

Съветът на Джейн към майките е:
Сипете съвсем малко мляко в шишето и се радвайте, ако бебето дори захапе биберона. Опитвайте всеки ден, но не го насилвайте дълго. Дайте му го като играчка, нещо интересно за дъвчене. Радвайте се, ако това е всичко, което бебето прави с него. Това е напредък. Не се обезкуражавайте, ако бебето не приема цяло хранене.
Родителите често са удивени от тази гледна точка, твърди Джейн, тъй като обикновено мислят „всичко или нищо“.

Майката обикновено иска да знае кога трябва да започне да предлага шише. Срок от две седмици преди връщането й на работа ще даде време на бебето да свикне, а майката ще е наясно как стават нещата. Всичко това трябва да се прави, когато бебето не е много гладно.

Стои и въпросът кой трябва да започне да храни бебето с шише. Здравият разум показва, че това не трябва да бъде майката. Тъй като нейната миризма и присъствието й напомнят на бебето за кърмене, то може и да не приеме да се храни с шише от нея. Добре би било ако с това се заеме някой с опит в храненето с шише, който лесно ще убеди неохотното бебе. „Често е най-добре човекът, който ще храни бебето с шише – може би детегледачката – да го предложи за първи път.“, съветва Джейн. „От друга страна някои бебета приемат шише само от майка си.“ Като се има предвид близката връзка, основана на доверие, между бебето и майката, това също е много логично.

Майката може да е с много смесени чувства по отношение на всичко това. От една страна, тя може да се чувства в капан или да изпадне в паника, ако бебето й не приема лесно шишето. От друга страна, може да почувства, че няма да липсва толкова на детето си, ако то се съгласи лесно на този начин на хранене, и може да се запита „Къде е тази специална връзка майка-бебе?“ В този случай, някой друг може да има по-голям късмет с шишето от майката. Таткото е вероятен кандидат за тази работа, но неговите чувства също могат да бъдат засегнати, ако бебето нервничи.

Когато бебето се противи на промяната
Някои техники, които работят за преодоляване на съпротивата:
A. Станете, разхождайте се, танцувайте или пейте, когато давате шишето. Ритмичното движение разсейва и успокоява.

B. Пробвайте друг биберон, по-дълъг или по-къс – бебето може да го предпочете, ако опира на различно място на небцето му.

C. Полейте биберона с гореща или студена вода. Докато някои бебета го харесват топъл, други – например такива, на които им никнат зъби – може да го харесат изстуден.

D. Някои се справят по добре, ако седят в столчето си, а не са в ръцете на възрастния. (Не е добре за изграждане на връзка, но помага за краткосрочни цели).

E. Направете млечна „скрежина“ с полу-замразено мляко и я предложете с лъжичка. Топлото мляко може да напомни на бебето за майка му, докато студено е нещо съвсем ново за опитване.

F. Предвиждайте храненията, така че между тях да няма дълго време и бебето да е много гладно.

G. Внимателно завъртете биберона в устата на бебето, като електрическа крушка, докато устните му го обхванат добре.

Ако за бебето не се грижи майката
H. Използвайте нещо, което мирише на майката, и с него увийте шишето или хубаво загърнете бебето – нощницата й, намокрена с малко кърма.

I. Понякога приликата с майката помага. Един баща облякъл с мъхестия розов пеньоар на жена си възглавницата за кърмене и бебето приело шишето, след като преди това много се противило.

J. Една детегледачка сложила на главата си хартиена торба, за да не може бебето да вижда лицето й докато се храни. И това сработило.

K. При някои бебета позицията за кърмене много напомня за кърменето. Сложете бебето в скута си с гръб към гърдите ви. Или опрете бебето на свитите си крака и му дайте шишето, докато го гледате.

L. Някои бебета предпочитат традиционната позиция за кърмене и ще приемат шише както са обърнати на една страна. Може да се наложи човекът, който го храни, да пъхне шишето под ръката си. Може да изглежда смешно, но може и да проработи.

Лиза Джоунс от Ла Лече Лига в Уелингтън, Флорида, препоръчва да се използва слинг. „Носете бебето в слинга така, че бебето да не може да види лицето ви“, предлага тя. „Това помогна с едно дете, което не искаше да приеме шише от никой друг освен от майка си.“

Шишето не е единствената възможност
Има големи разлики в това как ще се нахрани бебето, ако не се кърми в различните страни по света. На някои места се използва най-вече чаша. Там, където е най-популярно храненето с шише, родителите се изненадват много, че има и други начини. Джейн, която е от САЩ, казва:
Винаги напомням на родителите, че тяхната цел е бебето да е щастливо и нахранено, докато тях ги няма, и че шишето не е единственото средство за постигане на тази цел. Чаша, лъжица, капкомер или спринцовка – това са все инструменти за хранене. Понякога може да започнете с някой от тях и това ще го нахрани дотолкова, че да има желание да приеме и шише. Или пък другият инструмент може да бъде използван за цялото хранене.

Преди да дадете на бебето да пие от чаша, дайте на друг възрастен да пие и се оставете той да даде на вас. Това ще ви даде много по-ясно чувство за това какво да правите и какво не. За да храните бебето с чаша поставете ръба й на долната му устна и я наклонете, докато млякото се приближи до устните му. То ще се изплези и ще опита течността. Това първоначално може да отнеме няколко минути. След това то ще започне да пие жадно или на малки глътки. Не изливайте млякото в устата на бебето. Дръжте постоянно ниво на долната му устна. Дайте възможност на бебето да си почива и да спре, ако иска, но не махайте чашата. Когато приключи, бебето ще ви даде да разберете като обърне глава или с други знаци. Имайте предвид, че храненето с чаша може да доведе до значителни загуби на ценно млако – според някои изследвания се излива около една трета от млякото. Различно е при всички бебета. Когато бебето се храни по някой от тези начини е важно майката да го кърми, когато са заедно, за да се поддържа това умение.

За някои родители всичко това е доста объркващо. Когато попитали Лиса „Няма ли да е по-добре да отбия напълно бебето си, за да му е по-лесно?“ тя отговорила – „Бебетата имат нужда от време да се настроят, че някой друг ще ги гледа, когато са прекарали седмици наред под грижите на майка си. Този преход може да е предизвикателство, независимо от метода на хранене.“

Не всичко може да бъде предварително предвидено. Ситуации, при които се налага употребата на шише, може да възникнат внезапно. Човекът, който се грижи за бебето, трябва да бъде търпелив и чувствителен и ще изгради връзка с бебето. Една баба стискала биберона, за да може млякото да капе на върха на езичето на нейния внук, докато той схванал какво трябва да прави.

При някои майки използването на шише е попречило на лактацията. Но шишетата на помощни средства и в някои ситуации тяхната употреба е удачна. В извънредни случаи тези техники могат да помогнат на бебето да се храни, докато напълно се върне на кърмене. Правилната употреба на шише може да запази кърменето.


Преведено и публикувано в Lactobacillus Bulgaricus, април/юни 2010
Lactobacillus Bulgaricus е е-издание на Ла Лече Лига България за ЛЛЛ лидери и помощници за кърмене и съдържа много отлични статии за кърмене, основани на проучвания.