Дали пробното кърмене е добра идея?

В за Медицински лица , ,

Дали тегленето на бебето, за да се измери приетото мляко, е добра идея?

автор: Сю Ивински
Prospect CT USA
От: LEAVEN, том. 42, бр. 3, юли-август-септември-2006, стр. 51-53,
публикувано в Lactobacillus Bulgaricus, април/юни 2010

Когато бях кандидат-лидер през 1994 г. разбрах, че „пробното теглене” или тегленето на бебето преди и след едно или повече кърмения, за да се установи количеството на поетото мляко по време на кърменето, не е от особена полза при повечето здрави, доносени бебета. В крайна сметка, всички ние знаем, че има други акуратни и все пак лесни начини, с които да разберем дали бебето се справя добре, като преброяване на мокрите памперси/пелени и броя на изхожданията за 24 часа. Защо майките биха искали да се фокусират на индивидуални хранения, когато добре знаят, че бебетата им не приемат едно и също количество на всяко хранене? Стига да ги храните винаги, когато са гладни, или да ги будите за кърмене, когато са здрави (дори да са сънливи) доносени новородени, те ще получат каквото им е нужно от гърдата. Освен това, използването на бебешки кантар може да доведе до нашата културна пристрастеност към храненето или родителски грижи с вторачване в цифрите, вместо по знак на бебето, когато последното е далеч по-инстинктивен и откликващ танц между майката и здравото й бебе.

Когато познанията и опита за кърменето не са били толкова често срещани, както са сега, бебешките кантари са се използвали често, за да се установи доколко успешно е кърменето. Докторите теглели детето преди и след кърмене и ако резултатът не е бил такъв, какъвто те са смятали за подходящ, на майките се казвало, че нямат достатъчно мляко. Много майки свършвали с това, че отбивали без нужда, вярвайки, че способността им да правят кърма е недостатъчна, когато проблемът е бил в грешна интерпретация на информацията. Смелите майки, които хранели бебетата си „по естествения начин” понякога били инструктирани да използват бебешки кантар у дома, за да премерят количеството на приетото мляко или наддаването на бебето. Някои щастливки били способни да кърмят при тези обстоятелства, дали защото мерките са отговаряли на това, което за времето е било прието за здравословно, или защото са отдавали повече значение на очевидно здравото и и щастливо бебе, отколкото на кантара.

Тази историческа ретроспектива повлия на моята интерпретация на информацията, предоставена от кантара по време на практиката ми като консултант по кърмене в медицинската практика за кърмене. Научих също така, че акуратните измервания са от полза, когато си изправен пред трудности с кърменето, особено през първите седмици и месеци.

Преброяването на мокрите и нацапаните пелени/памперси в първите дни може да премахне съмненията на всички, че бебето получава достатъчно мляко за хидратация и растеж. След четвъртия ден едно здраво, доносено бебе трябва да има минумум шест мокри памперса/пелени и поне три изхождания (размер: 2,5см) или по-голямо за всеки 24 часа. Хартиена кърпичка, поставена в памперсите, помага да се определи мокротата. Когато бебето спада много на тегло в първите два до четири дни (над седем процента от рожденното тегло) може да е от помощ да се обърне внимание на проблеми с кърменето и да се потвърди, че бебето е започнало да качва на тегло около ден четири след раждането. Когато броят на мокрите или нааканите памперси е малък, тегленето преди и след кърмене, осъществено от квалифицирано лице, може да покаже колко мляко е поело детето по време на едно хранене.

Това измерва самият трансфер (или прием) на мляко, не само колко дълго или колко често бебето е било на гърдата, или как са изглеждали засукването и кърменето. Външният вид може да е подвеждащ. Докато може да изглежда, че трансферът на мляко е нисък, бебето може да поеме изненадващо количество, докато друг път приемът на мляко може да изглежда значителен, а бебето съвсем да не е поело много мляко.

През първите два до четири дена, ако бебето е загубило седем до 10 процента или повече от рожденото си тегло и преди- и след- хранене тегления показват, че трансферът на кърма е добър (очакваният прием на мляко варира според възрастта на бебето), подходяща организация на кърменето обичайно ще е достатъчна нещата да се наредят. Въпреки това, ако бебето, дори след помощ със засукването и позиционирането, не изглежда заситено и приема много малко мляко за дву- или тричасова консултация, допълнителни интервенции могат да бъдат нужни, за да се помогне на бебето не само да започне да наддава на тегло, но и да има адекватна енергия, за да суче добре на гърдата.

Чест сценарий за бавно наддаване, който виждаме в клиниката, където работя, е бебе, което през първите няколко месеца наисина иска/има нужда да стои на гърдата постоянно. (Не говоря за нереалистични очаквания, липса на подкрепа за майката или майчино изтощение). Кантарът показва, че бебето наддава по-малко от средните 168 грама седмично и поема 28 грама или по-малко кърма за един час на гърдата. (Neville et al. от 1988г. показва, че на възраст около четири седмици здрави, добре наддаващи кърмени бебета обикновено консумират около 750 до 900 мл за 24 часа.) Приемът, измерен на кантара, съчетан с история, лекарски преглед на майката и бебето и наблюдение на кърменето, е свързан с други оценки и често помага да се потвърди това, което инстинктът на майката й е подсказвал през цялото време: че нещо не е наред. В случаи като този, може да са нужни интервенции за да се увеличи млякото на майката и да се помогне на бебето да консумира калории по-ефикасно, така че да излезе от това абнормално, консумиращо енергия, положение на бавно наддаване.

Понякога кантарът може да осигури допълнително потвърждение за подозирано свръхпроизводството на мляко. Голямото количество мляко, прието за кратко време може да заслужава внимание (120 до 240 мл за няколко минути не е необичайно), въпреки че майката вярва, че не прави достатъчно мляко за своето „постоянно” гладно бебе. Когато на майката се полаже голямото количество прието мляко, може да й помогне да разбере, че като се опитва да увеличи количеството кърма, като приема лактогенни средства или често сменя гърдите си, може да задълбочи, а не да разреши, ситуацията.

Колкото полезен може да е кантарът в ръцете на професионалист, толкова вреден може да бъде, ако попадне в грешните ръце. Пробното претегляне е нещо като „снимка” на конкретния момент: Трябва да бъдат обсъдени всички аспекти на дадената ситуация, преди да се правят каквито и да е било изводи. Например, ако бебето расте и наддава нормално, кърменето е приятно (за майката и за бебето) и продължителността му е в рамките на нормалното време и е на приетите за нормални интервали, не е нужно количеството мляко по време на хранене да е постоянна величина. Много от нас са чували погрешните заключения на медицинския персонал след подобни пробни тегления. Майка, чието дете наддава нормално, има притеснение за интервалите, на които бебето й суче (за нормални се считатат от 8 до 12 кърмения в рамките на 24 часа) била посъветвана да посети кабинета на своя педиатър. След пробното теглене се установило, че бебето е приело „твърде малко мляко” по време на храненето и съответно заключението било, че не произвежда достатъчно мляко.

Понякога майките използват кантарa у дома само за да се убедят, че бебетата им поемат необходимото количество мляко и естествено се тревожат, защото децата им не изпиват същите количества, които изпива едно бебе хранено с адаптирано мляко. Големите количества, консумирани от бебетата на изкуствено мляко, се свързват не само с разликите между адаптираното мляко и кърмата, но също се дължат на разликите между кърменето и храненето от шише. Храненето според кантара е неприложимо при майки, които желаят да се движат според режима и нуждите на детето си. Този тип хранене може да се използва от майки, които са претърпяли различни хирургически манипулации в областта на бюста – като например неговото намаляване или за бебета, които имат специфични медицински нужди или преждевременно родени деца с усложнения. Но дори тогава, кантарът не бива да се използва постоянно. Тези майки, след консултация с професионалист, може би ще се чувстват по-комфортно ако теглят бебето си и следят за темпа на неговото наддаване само веднъж на ден или дори – веднъж на няколко дни.

Друг проблем на пробното теглене е точността на самия кантар. Кантарите, създадени да измерват акуратно приемът на мляко, са дигитални, могат да бъдат калибрирани и измерват до десета от унцията (два грама). Много кантари са по-трудни за разчитане и не се нуждаят от акуратност за измерване на много малки разлики, тъй като са създадени да теглят бебето, а не количеството мляко, което бебето приема.

Лидерите биха могли да помогнат на майките да разберта, че тегеленето е просто още един способ, който може да бъде от полза или от вреда. Той може да осигури допълнителна информация, за да помогне да се идентифицира и да се организира правилно кърменето, но може и да обезкуражи ненужно майките и да бъде причина за едно преждевременно отбиване на детето. Когато този способ се използва от майка, на която й липсва самоувереност, или е загрижена за количеството мляко, което бебето й приема, лидерите могат да осигурят информация и да я окуражат и подкрепят да се консултира с лекаря на бебето или друг подходящ здравен специалист.

Забележка на автора: Статията е написана за нуждите на здравни работници, но може да се използва и от лидери на ЛЛЛ, както и от майки, които използват таблици за растежа на своето дете.
1. Използвайте дигитален кантар, който е калибриран и е акуратен до десета от унцията (два грама). Трябва да е с вграден компютър, който да отчита движенията на бебето, когато се използва за измерване на приема на мляко на едно хранене или за измервания на теглото на детето, които се правят през няколко дена.

2. Не слагайте/махайте памперси или дрехи на бебето между двете претегления (т.е. то трябва да е еднакво облечено/съблечено и при двете измервания, б.прев.). Единствената промяна трябва да е поетото от бебето мляко.

3. Медицинските работници и майките трябва да оценяват информацията за поетото мляко чрез претегляне заедно с параметрите за съответната възраст за нормално количество прието мляко и норми за растеж на кърмените бебета.

4. Медицинските работници трябва да оценят получената информация в съчетание с историята на майката и бебето, прегледите на бебето от здравен специалист и оценката на храненето на детето.

5. Отчетете, че информацията е „снимка” на трансфера на мляко само за това хранене, в тази ситуация, в този ден и може да е индикация, но може и да не е, за това как протича всяко хранене на детето.

6. Отчетете, че изолирани данни от претеглянето на детето преди и след кърмене, които индикират за по-малко от очакваното количество мляко, не отричат други параметри (наддаване на тегло, знаци за засищане с нормална продължителност на кърменето), за да се определи цялостната ефективност на кърменето и адекватният прием на калории за 24 часа, (нужни за) за засищане и растеж.

7. Отчетете, че кантарът не ни казва нищо за калорийното съдържание на поетото мляко и дали бебето е поело или не достатъчно калории за 24 часа.

Източници:
Mohrbacher, N. and Stock, J. THE BREASTFEEDING ANSWER BOOK, third revised edition.
Schaumburg, IL: La Leche League International, 2003; 20, 40-41, 223, 302, 310.
Neville, M.C. et al. Studies in human lactation. Milk volumes in lactating women during onset of lactation and full lactation. Am j Clin Nutr 1988; 48:1375-86.
Riordan, J. Breastfeeding and Human Lactation, third edition. Sudbury, MA: Jones and Bartlett,
2005; 303-04.
West, D. DEFINING YOUR OWN SUCCESS: BREASTFEEDING AFTER BREAST REDUCTION
SURGERY. Schaumburg, IL: La Leche League International, 2001; 90-91, 136-37.
Guidelines for Health Care Providers and Others Using a Baby Scale in Breastfeeding Situations

.

Преведено и публикувано в Lactobacillus Bulgaricus, април/юни 2010
Lactobacillus Bulgaricus е е-издание на Ла Лече Лига България за ЛЛЛ лидери и помощници за кърмене и съдържа много отлични статии за кърмене, основани на проучвания.

.