Нетърпимостта при кърмене

В за Медицински лица, Кърменето от А до Я , ,

“Кърменето изведнъж започна да поражда у мен негативни емоции и физическо неспокойство. Тези усещания започват още със самото засукване и понякога едва издържам да свърши кърменето”.

Мария

Вероятно би било трудно за една утвърдена майка, която кърми детето си успешно от известно време, да си помисли, че нещо би могло да промени личния й опит с кърменето. Понякога, обаче, усещанията може да се променят. Възможно е неусетно да възникнат нови, различни, неприятни чувства по време на сукане. Това може да те изненада след като до този момент кърменето е било едно приятно изживяване. Това различно състояние представлява т. нар. нетърпимост към кърменето (на английски език: breastfeeding aversion/agitation). Когато такива негативни усещания настъпят, те връхлитат без предупреждение и може да се уловиш, че си задаваш въпроса “Какво се случи с това прекрасно изживяване − кърменето?”.

Какво е нетърпимостта към кърмене?

Нетърпимостта към кърменето са отрицателни въплътени емоции с различна форма и сила, които майката усеща по време на самото кърмене. Те продължават през цялото времетраене на кърмаческатата сесия. Това са чувства, които възникват сáмо, когато детето суче и/или докосва майката по време на кърмене. Нетърпимостта към кърмене не е болестно състояние. Ти не си сама. Има много майки, които са преминали през подобни негативни усещания и в този смисъл такива чувства са нормални.

Какво нетърпимостта към кърмене НЕ е?

Нетърпимостта към кърмене НЕ е нито едно от следните:

 • Нежеланието да се кърми по принцип или нехаресването на кърменето като цяло:
  Обичайно жените, които изпитват периоди на нетърпимост към кърменето, са кърмили преди това детето си успешно и са изживявали позитивни емоции по време на кърмене. Много майки, които изпитват състоянието на нетърпимост, споделят, че въпреки това, те биха искали да продължат да кърмят.
 • Следродилна депресия:
  Състоянието на нетърпимост към кърменето е свързано само със случващото се, когато детето суче от гърдата. Не обхваща други аспекти от живота на майката, нито е задължително да покрива всички симптоми на депресия.
 • D-MER (Dysphoric-Milk Ejection Reflex) − дисфория при потичане на кърмата:
  D-MER е състояние на внезапна дисфория или негативни емоции, което възниква непосредствено преди потичане на кърмата и продължава сравнително кратко (обичайно изчезва за 30 сек – 2 мин). Дисфорията може да бъде неприятно чувство или лошо настроение, като тъга, потиснатост, тревога, раздразнителност или неспокойство. D-MER е като рефлекс − контролира се от хормони и не може да се ръководи от майката. Нетърпимостта към кърменто, за разлика от D-MER, започва със засукването и продължава до края на кърмаческата сесия (докато детето пусне гърдата). Майките с D-MER се чувстват добре при засукването, а неприятните емоции се появяват тогава, когато се задейства процеса за потичане на кърмата.

Причини за нетърпимостта към кърмене

Много майки, които са премиали през период на нетърпимост към кърменето, споделят, че им помага да научат повече за случващото се − за това какви биха могли да бъдат причините и как биха могли да се справят с чувствата си. Информираността може да помогне на майката да се почуватва по-подготвена за това какво да очаква и това може да изиграе важна роля в процеса на преминаване през етап на нетърпимост към кърмене.

Обичайно причините, които биха могли да породят нетърпимост към кърмене след време на безпроблемно такова, могат да бъдат хормонални или поради намалено произвидство на кърма.
Хормонални причини могат да бъдат настъпването на овулация, предменструален синдром или бременност. При бременност, а също и при тандемно кърмене, настъпването на нетърпимост към кърменето, може да е начин природата да се погрижи за майката и да даде предимство на по-малкото дете. Нетърпимост към кърменето може да засегне около една трета от бременните и кърмещи майки. Обичайно времето за настъпване варира от жена до жена, но по-често се случва около средата на бременността. Много майки споделят, че нетърпимостта към кърмене отшумява към края на бременността, докато други я усещат дори по-интензивна в този период.

При липса на бременност нетърпимостта към кърмене може да е сигнал, че фертилността на майката се завръща Майки, които свързват появата на нетърпимост към кърменето с овулацията и/или връщането на цикала, споделят, че им помага това да знаят кога може да очакват тези чувства и това, че те ще преминат.

Нетърпимостта към кърменето не е отражение на връзката на майката с детето й или дори на нейните истински чувства към кърменето като цяло. Обичайно това е временно състояние. Възможно е да произлиза от нашите бозайнически корени. Такова поведение не е необичайно при животните-бозайници в период на отбиване. Много майки, които преминават през състояние на нетърпимост към кърменето, споделят, че им се случва в период, когато детето суче по-малко и е вероятно да е в етап на естествено отбиване (обичайно естественото отбиване на детето не настъпва по-рано от година след раждането, а дори и повече). Кърменето е комфортно, тогава когато тече поне малко кърма. С порастване на кърмачето и разреждане на кърменията, производството на кърма намалява до ниво, когато организмът вече не може да произведе достатъчно бързо кърма, за да се предотврати пълното изпразване на синусите зад зърното, когато детето суче по-дълго от няколко минути.

Други причини, които майки са споделяли, за настъпването на нетърпимост към кърменето са: кърмене в тандем; липса на сън (умора и изтощение); недостиг на някои минерали; непрекъсната грижа за децата без грижа за майката; незадоволителна хидратация на организма; сексуално насилие в миналото; следродилна депресия (диагностицирана или не).

Естество на нетърпимостта към кърмене

Естеството на нетърпимостта към кърмене варира много от майка до майка. Усещането не е за болка. Някои майки го описват като сърбеж или като дразнещото чувство, което изпитват от скърцащия звук при провлачане на стиропор по стъкло. Други споделят усещане, както от пълзящи по цялото тяло насекоми. За някои майки усещането е мъчително и те изпитват неудържим порив да махнат детето от гърдите си и да прекратят кърменето. Някои майки споделят и силни усещания като това, че в края на кърменето са се чувствали използвани, сякаш са злоупотребили с тях. Майката може да изпитва дори гняв и/или ярост. Често жените, които преминават през етап на нетърпимост към кърмене, може да се чувстват виновни и да се срамуват от това, което изпитват. Може също така да са объркани защо изпитват такива отрицателни емоции, когато плановете и очакванията им за кърменето са били различни.

Интензитет и продължителност на нетърпимостта към кърмене

Силата на негативната реакция към кърменето може да варира от лека (“Защо ли вече не ми е приятно да кърмя порасналото си дете?”) до прекалена (“Ааа! Махнете това дете от мен!”).

Някои жени изпитват нетърпимостта към кърмене само по време на някои кърмения, докато други имат усещанията на всяко хранене. Нетърпимостта към кърмене може да се случи веднъж за кърмаческия период или да се случва на периоди (например по време на овулация).

Какво може да помогне при нетърпимостта към кърмене?

Обичайно майките, които изпитват нетърпимост към кърмене, след период на приятно и успешно кърмене, биха искали да запазят кърменето по принцип. Нетърпимостта към кърмене е период и е възможно да бъде преодолян. В такъв труден етап мъдростта на тялото ни и съзнанието ни биха могли да се окажат полезни. Възможно е алтернативни начини на близост с детето също да бъдат от помощ.

Някои идеи за справяне с неприятните усещания, споделени от майки минали по този път, са:

 • Разсейване на майката:
  Някои майки се разсейват от неприятните усещания с дейности, които поглъщат и насочват съзнанието им в друга посока. Такива занимания могат да бъдат: разговор с друг човек, четене, проверяване на електронни писма, преглеждане на новините, ядене или пиене на нещо, умножаване на двуцифрени числа на ум или друго нещо различно от кърменето, което може да ангажира мисловната дейност на майката.
 • Внимание към засукването и контакта:
  Много майки споделят, че връщане към основите на засукване и позициониране спомага за намаляване на дискомфорта. Пози, които предразполагат към по-дълбоко засукване и плътен контакт може да са от помощ. Обясняването на детето да отвори широко уста и да държи езика долу също може да е ефективно.
 • Концентриране върху негативните чувства:
  Някои майки споделят, че обратното на разсейването им помага − концентриране на вниманието върху сукането и върху това какво може да очаква майката като усещане.
 • Смяна на гърдата, ако детето е склонно:
  Възможно е другата гърда да има поне малко кърма, което би могло да облекчи дискомфорта временно – в добрия, случай поне дотогава, докогато детето приключи сукането.
 • Изцеждане преди да започне кърменето:
  Може гърдите да се изцедят на ръка, докато започне да тече кърма и след това да се започне кърменето. Това може да е от помощ за майки, които все още произвеждат кърма, дори и в минимално количество. Облекчението, което предлага слизането на кърма може да се дължи отчасти на лубрикация на зърното от кърмата и отчасти на новосинтезирания окситоцин (хормон отговорен за освобождаването на кърмата). Окситоцин е хормонът на любовта и може да спомогне за усещане на по-приятни емоции по време на кърмене. Окситоцин може да съдейства за намаляване на усещането за дискомфорт.
 • Техники на дишане и релаксация:
  Някои майки намират за ефективно прилагането на техниките за дишане и релаксация, които са научили по време на подготовката си за раждането.
 • Намаляване на стреса:
  Много майки споделят, че когато са по-стресирани, това може да засили дискомфорта им.
  Подобряване на хранителния режим и адекватен прием на течности:
  Някои майки споделят, че им помага обогатяване на менюто им с омега-3 мазнини, протеини витамини и минерали (по-специално магнезии, вит. В12, вит. В комплекс, желязо, вит. А).
  Време на грижа за майката с неща, които са й приятни и я успокояват;
 • Мотивация:
  Много майки споделят, че може да помогне, ако си припомнят какво ги мотивира да продължат кърменето.
 • Подкрепа:
  Подкрепата от други майки минали по този път може да бъде от помощ. Един вариант за такава подкрепа са срещите на Ла Лече Лига. Там може да поговориш за чувствата си в подкрепяща и спокойна атмосфера, както и да чуеш историите на други жени с подобен на твоя опит.
 • Съкратяване на сесиите за кърмене или частично отбиване:
  Понякога работещ вариант може да остане съкращаване на сесиите за кърмене. Ако детето е достатъчно голямо, майката може да се разбере с него/нея за определена продължителност на кърмаческата сесия − например докато преброят до определено число или докато свърши дадена песен. Много майки споделят, че това да знаят кога ще приключат неприятните усещания, им помага да преминат през тях по-спокойно.

  Някои майки, които изпитват нетърпимост основно по време на нощните кърмения, намират за вариант да ги премахнат, а да запазят кърменето през деня, когато възможността за разсейване на майката е по-голяма.

  В случай на съкращаване на сесиите на кърмене, частично или пълно отбиване, добра идея е това да се компенсира с повече внимание и гушкане на детето от страна на майката и с осигуряване на адекватно хранително меню за детето.

Може да се случи кърменето, както и самото майчинство, понякога да е съпроводено с нежелани емоции и препятствия. Обичайно нетърпимостта към кърмене е временна. Подкрепата, на която можеш да разчиташ в такъв етап, както и изясняване на това кое е важно за теб, може да са от помощ.

Обичта, която има между теб и детето/децата ти, е неизменна. Формата, под която тя се изразява, би могла да се променя и развива според вашите уникални нужди и според това, което би запазило спокойствието и удовлетвореността в отношенията между теб и детето/децата ти. Това да си майка, означава да изградиш връзка.

Биляна Малджанска, ЛЛЛ Лидер
публикувано за пръв път в сп. Моето дете

Литература
1. Norma Jane Bumgarner, Mothering Your Nursing Toddler;
2. Hilary Flower, Adventures in tandem Nursing: Breastfeeding During Pregnancy and Beyond;
3. La Leche League International, Breastfeeding Agitation (http://www.llli.org/llleaderweb/lv/lvaugsep03p90.html);
4. https://www.breastfeedingaversion.com;
5. http://www.d-mer.org.