КЪРМЕНЕ ПРИ ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ: ГИД ЗА ДЕЙСТВИЕ

В Кърмене в извънредни ситуации, Новини , , ,

КЪРМЕНЕ ПРИ ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ:
ГИД ЗА ДЕЙСТВИЕ
При извънредни ситуации и бедствия най-чистата, най-безопасната храна, която можете да дадете на бебето си, е вашата кърма! Кърменето може да спаси живот!Кърмата помага на бебетата да се справят с болести като:
• Диария;
• Ушни инфекции;
• Пневмония;
• Холера;
• Хранително отравяне.

ЧЕСТО СРЕЩАНИ ЗАБЛУДИ ЗА КЪРМЕНЕ ПРИ ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ: ГИД ЗА ДЕЙСТВИЕ


Мит: „Недохранените майки не могат да кърмят.”
Факт: Недохранените майки могат да кърмят. Умереното недохранване на майката има малък или никакъв ефект върху кърмата й. Допълнителни храна и течности са нужни, за да се попълнят собствените запаси на майката и тя може да се нуждае от прием на допълнителни хранителни микроелементи. Тя също се нуждае от окуражаване и подкрепа, за да кърми често.
Разрешение: Нахранете майката, погрижете се за нея, подкрепете я и я оставете да кърми бебето си.

Мит: „Стресът пречи на майките да правят мляко.”
Факт: Стресът не спира продукцията на кърма, но може временно да попречи на потичането му. Кърмещите майки имат по-ниски нива на хормоните на стрес от некърмещите майки.
Разрешение: Създайте условия за майките, които намаляват стреса доколкото е възможно – защитена зона, палатка за майки с бебета, подкрепа от други жени, да се държат майките и бебетата заедно, да се вслушвате в специалните нужди на майките – и да се уверите, че бебето продължава да суче, така че млякото да продължава да тече.

Мит: „Веднъж, щом майката спре да кърми, не може да почне отново.”
Факт: Майката може да започне да кърми наново (релактация) – няма ограничение във времето. Случвало се е баби да кърмят внуците си.
Разрешение: Предложете подкрепа за кърмене и релактация.

Мит: “Когато жената е била изнасилена, не може да кърми.”
Факт: Преживяно насилие не разваля кърмата или способността да се кърми.
Разрешение: Всички травмирани жени имат нужда от специално внимание и подкрепа. Може да има традиционни практики, които възстановяват готовността на жената да кърми след сексуална травма. Кърменето понякога може да помогне на жените да се излекуват след физически и психически тормоз, но да се уважават и подкрепят решенията и нуждите им е приоритет.

Мит: “ХИВ позитивните майки не бива никога да кърмят.”
Факт: Изключителното кърмене през първите шест месеца е най-безопасният вариант, даващ най-добър шанс за оцеляване на бебето, без опастност от заразяване с ХИВ, освен ако пълно заместване на кърменето не е приемливо, осъществимо, достъпно, устойчиво и безопасно (ПОДУБ) – малко вероятно при извънредна ситуация. След шестия месец, ако заместване на кърменето все още не е ПОДУБ, тогава продължаването на кърменето с адекватни допълващи храни е най-безопасният вариант. Рискът от постнатално предаване може да бъде понижено, ако майката и/или бебето получават антиретровирални лекарства.
Смесеното хранене през първите шест месеца (комбиниране на кърмене с адаптирани млека и/или твърде ранно въвеждане на допълващи храни) е най-рисковия вариант за хранене, тъй като увеличава както рискът от предаване на ХИВ, така и от инфекции поради други причини, например диария.
Там, където ХИВ статусът на отделните майки е неизвестен, препоръчителните практики за хранене са същите оптимални практики за хранене, както за цялото население, независимо от доминирането на ХИВ сред населението.
Разрешение: За ръководство относно съставяне на програма за ХИВ и детско хранене при извънредни ситуации, вижте на www.ennonline.net и www.waba.org.my

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА КЪРМЕНЕ:

В. Как кърменето спасява животи и предотвратява болести по време на извънредни ситуации?
О. Кърменето предпазва бебетата от рисковете на замърсени водоизточници. Осигурява защита срещу респираторни заболявания и диария – болести, които могат да са фатални при населения, засегнати от бедствия. Това е особено важно при прекъсване на електричество, вода и други.
Д-р Лорънс М. Гартнър, председател на Отдела по кърмене към Американската академия по педиатрия и член на Съвета по здравни консултации към Ла Лече Лига Интернешънъл (LLLI) заявява: „Човешкото мляко е ценен ресурс, който може не само да предпази уязвимото бебе от болести, но също да допринесе за психологично здраве и утеха по време на стрес. Човешкото мляко намалява болката и спомага за по-бързо оздравяване след наранявания и инфекции.”
Както беше демонстрирано от природните бедствия през последните години, възможността да се пренася и складира вода, храна и други необходими неща, е много намалена по време на и след катастрофални разрушения. Човешкото мляко е готово за употреба и осигурява цялото необходимо хранене на бебето. Всъщност, според Американската академия по педиатрия и други здравни организации по света, изключителното кърмене, т.е. кърмене без въвеждане на каквито и да е други храни или вода, е идеалният метод за хранене на всички бебета през първите шест месеца.
В специални ситуации, например когато допълващи храни не са достъпни, много бебета са били изключително хранени с кърма за повече от шест месеца.

В. Как кърми майката бебето си по време на или след извънредна ситуация?
О. Основите на кърменето по време на извънредна ситуация са приблизително същите, както в по-устойчиви времена. Да се продължи кърменето всеки път, когато бебето изглежда гладно, поддържа количеството кърма на майката и осигурява позната утеха. Мерки, които поддържат майката в безопасност, добре нахранена и здрава, ще помогнат да се защити бебето й и количеството й кърма.
Бебетата сучат за нещо повече от нахранване. Ако бебето е сукало скоро и иска да суче още, това е добре и трябва да бъде поощрявано. Освобождаването на хормони, докато майката кърми, облекчава стресът и безпокойството и е успокояващо както за майката, така и за бебето. Бебешки животи се спасяват всеки ден от майки, които ги кърмят въпреки природни бедствия.

В. Как започва майката да кърми, ако току-що е родила?
О. Дори до пет дена след раждане майката може бързо да има достатъчно количество кърма, ако сложи бебето си на гърда веднага и го кърми всеки два до три часа или по-често. Бебето ви има нужда да суче 10-12 пъти за 24 часа. Честото кърмене стимулира продукцията на кърма. Майката трябва да пие достатъчно вода, за да задоволи жаждата си.

В. А водата? Бебето ми нуждае ли се от вода?
О. Кърмата е около 87% вода. И това е чиста, незамърсена вода. Ако бебето ви получава достатъчно кърма, тогава то получава и достатъчно вода.

В. Без адаптирано мляко как мога да разбера дали бебето ми получава достатъчно кърма?
О. Ако бебето ви има 5 мокри пелени за еднократна употреба (или 6 текстилни) и се изхожда редовно, това е знак, че получава достатъчно. Ако не сте сигурни, потърсете специалист по лактация.

В. А какво, ако вече нямам кърма?
О. Ако майката не е родила наскоро, но са минали не повече от шест месеца от раждането, тя може да релактира (отново да произвежда мляко, дори никога да не е кърмила бебето си преди това), като слага бебето си на гърда, или изцежда гърдите, на всеки два часа. В началото може да изтичат само капки за цял ден. Като цяло, колкото повече мляко се вади от гърдата на майката за един ден, толкова повече ще прави тя на следващия ден. Различните жени споделят различен опит колко дълго отнема процесът. С по-малки бебета количеството мляко се увеличава по-бързо. Въпреки това, има сведения за по-големи бебета и деца над годинка, които също са се завърнали към кърменето. Единственият начин да откриете колко мляко ще правите, е да опитате.

В. Каква полза ще има бебето ми от кърменето след като извънредната ситуация приключи?
О. Кърмата е създадена за човешките бебета. Човешкото мляко има живи клетки, които помагат за защитата на бебето сега и ще продължат да са му от полза цял живот. Кърменето предпазва от хронични болести, включително диабет и някои видове рак, спестява пари на семейството и спасява животи, като предотвратява болести или облекчава симптомите; може да има защитен ефект дори срещу Синдрома на внезапната детска смърт. Кърмените бебета развиват по-добри речеви умения и имат по-висок коефициент на интелигентност, докато растат. Кърмените бебета са по-малко изложени на опасност от затлъстяване или от развитие на астма, когато пораснат.

Майките също имат ползи от кърменето. След раждането, кърменето контрахира матката и помага да се предотвратят следродилни кървоизливи. В допълнение, кърмещите майки по-скоро възстановяват теглото си отпреди бременността. Доживотните ползи включват понижен риск от рак на гърдата и яйчниците и остеопороза. По време на извънредни ситуации майките са спокойни, че винаги имат мляко за бебетата си и че тяхното мляко притежава специални качества, които предпазват бебетата им от много болести.