Замърсяващите вещества и как да минимализирате излагането си

В Кърмене в извънредни ситуации

Кърменето остава най-добрия избор в един замърсен свят

Информация за кърмещи семейства от Ла Лече Лига Интернешънъл

Рутинният контрол на химикали в човешката урина, кръв, коса и мляко показват, че замърсяващите вещества от околната среда присъстват не само в тези изследвани проби, но и в мастните клетки на всички, живеещи в района на изследването. Тяхното присъствие е отражение на субстанциите, които съществуват в определена общност. Това е причина да се елиминират токсините от околната среда, а не причина да се спре кърменето.

На практика всяко бебе, родено днес, вече е обременено с индустриални химикали в тялото си. Наистина, данните показват, че бебетата са по-уязвими към предаване на субстанции през предродилния период, отколкото след раждането.

Макар че човешкото мляко има по-високи нива на някои постоянни органични замърсяващи вещества отколкото изкуственото бебешко мляко, в адаптираните млека също присъстват замърсители. Освен всичко друго, те се асоциират с по-високи нива на тежки метали, фитоестрогени и бактерии. Старателно документирани проучвания демонстрират здравните рискове от храненето с адаптирани млека, включително грешки в производствения процес, които могат да са животозастрашаващи. Човешкото мляко няма да бъде изтеглено от пазара заради производствена грешка. То няма нужда да се дава в пластмасови шишета, замърсени с бисфенол-А (bisphenol-A).

Има доказателства, че човешкото мляко, със специфичните си оптимални хранителни вещества и антивъзпалителни фактори, включително антиоксиданти, помага на детето да развие по-здрава имунна система, както и други потенциални защити срещу природните замърсители и патогени. Що се отнася до съединенията на органохлорина, скорошно проучване в ‘Pediatrics’ заявява: „Установи се, че продължителното кърмене е полезно за нервното развитие, оказва потенциално неутрализиращо влиянието от излагането на тези химикали чрез кърмата.”

Световната здравна организация, Американската академия по педиатрия и други големи здравни организации съкрушително подкрепят важността на кърменето дори в замърсен свят. Документираните ползи от кърменето включват намален риск от следните заболявания: инсулинозависим диабет, някои видове детски рак, ушни инфекции, инфекции на горните дихателни пътища, затлъстяване и други здравни проблеми. В допълнение, проучванията изказват предположение, че кърменето може да има позитивно влияние над развитието на вербалната и общата интелиегнтност.

Невъзможно е да се намали излагането на всички химични елементи. Въпреки това, за тези, които биха искали да намалят контакта си с химикали особено преди забременяване, по време на бременността и лактацията, следните предложения могат да бъдат от полза.

10 лесни стъпки, които да помогнат за намаляване на нивата на химикалите във вашето тяло

  • Избягвайте пушенето и консумирането на алкохол, тъй като е открито, че нивата на замърсяващи вещества са по-високи при хора, които пушат и употребяват алкохолни напитки.
  • Внимавайте да не закупите домове и сгради, които са били третирани с пестициди против термити и/или по-стари къщи, които могат да са боядисани с бои на оловна основа.
  • Като цяло яжте широка гама от храни, бедни на животински мазнини, премахвайте кожата и излишната тлъстина от месото, включително и пилешкото. Избягването на високомаслени млечни продукти може да намали потенциалното обременяване с мастноразтворими замърсяващи вещества.
  • Увеличете консумацията на зърнени храни, плодове и зеленчуци. Старателно измивайте и обелвайте плодовете и зеленчуците, за да подпомогнете елиминирането на риска от пестицидни остатъци в кората. Когато е възможно яжте храна, отгледана без прилагане на торове и пестициди.
  • Избягвайте риби като риба-меч и акула или сладководна риба от водоеми, докладвани като замърсени от местните здравни агенции.
  • Ограничете излагането си на химикали като разтворители, намиращи се в боите, лепила не на водна основа, лак за нокти и бензинови изпарения.
  • Сваляйте найлоновите покривала от химично чистените дрехи и ги проветрявайте в стая с отворен прозорец за 12-24 часа.
  • Опитайте се да избягвате контакт с отделени вещества от пещи за горене на смет, дърва или храни, отгледани близо пещи за горене на смет.
  • Тези, които работят, могат да се опитат да избегнат излагането на химически замърсители, свързано с условията на труд и да настояват за подобрени стандарти за безопасност на химикалите на работно място за всички работници, особено за бременни и кърмещи жени.
  • Окуражавайте други членове на семейството да внимават с остатъчни замърсители, които могат по невнимание да донесат в дома ви.