Възможно ли е да кърмя бебето си, което е родено със синдрома на Даун?

В за Майки, за Медицински лица, Кърменето от А до Я , , , , , , , , ,

Прекрасно е, че искате да подарите на бебето си цения дар на вашата кърма! Бебетата със синдром на Даун получават специални ползи от кърменето в добавка към многото предимства за типичните новородени.

 • Майчината кърма осигурява допълнителна защита срещу инфекции и чревни проблеми, които са по-често срещани при бебетата със синдром на Даун.
 • Кърменето подобрява координацията на устата и езика, осигурявайки на детето със синдром на Даун истинско предимство в развитието му.
 • Актът на кърмене осигурява допълнителна стимулация за вашето бебе.
 • Кърменето насърчава близостта между майката и бебето и засилва майчинските умения.
 • Допълнително търпение и разумни очаквания са от критична важност при кърмене на бебе със синдрома на Даун. Ниският мускулен тонус и слабо засукване могат да възпрепятстват способността на бебето да суче.

Ето няколко идеи, които могат да ви помогнат да кърмите бебето си.

 • Тъй като бебетата със синдрома на Даун често са сънливи и спокойни, може да се наложи да заинтригувате вашето бебе чрез чести кърмения през целия ден, да го събудите напълно преди кърмене, или да му осигурите допълнително докосване и стимулиране, които да го държат активно.
 • Обърнете повече внимание на позициониране на бебето на гърдата. Опитайте се да държите тялото на бебето си вдигнато близо до гърдите ви с ухо, рамото и бедрото в права линия и използвайте допълнителни възглавници за опора. Вижте статията на Ла Лече Лига “Как да разположим бебето за кърмене?” за повече информация.
 • Ако гълтането и задавянето са проблем, опитайте да разположите бебето така, че врата и гърлото му да са малко по-високо от зърното.
  Ако нисък мускулен тонус затруднява бебето да засуче добре, опитайте да поддържате брадичката и челюстта на бебето при кърмене, използвайки “Позата на дансър.” (“ръката на танцьорката”)
  (Името на тази позиция е измислен от Сара Колтър Данър, RN, CPNP, CNM, IBCLC и Ед Черути, MD. “Дансър” (Dancer) идва от първите букви на последните им имена (Dan + CER). Държте бебето с ръката, противоположна на гърдата, която ще му предложите. Като използвате ръката от страната, от която ще кърмите, подхванете гърдата с изита под формата на U длан с палец, разположен от едната й страна, дланта отдолу, показалецът да сочи навън и другите три пръста разположени от другата страна на гърдата. Използвайте показалеца си да подкрепяте долната челюст на бебето, докато суче. Тъй като мускулният тонус на вашето бебе се подобрява чрез кърменето и с възрастта, то ще стане в състояние да се задържа само и да се кърми по-ефективно.

Този Въпрос и отговор дава обща информация за майки на бебета, родени с някакво увреждане.

В книжарниците или библиотеките във вашия район можете да намерите “Книга за кърменето”. Тя съдържа много  информация за кърменето, основана на изследвания. Класическата книга на Ла Лече Лига, “Изкуството на кърменето”(EN) има много добра информация за кърменето на бебето. Тази книга може да бъде закупена от онлайн магазина на LLLI.

Много майки намират за полезно да се обадят на местната Ла Лече Лига лидер-консултант по кърмене или посетят Ла Лече Лига. Подкрепата и информация от други кърмещи майки може да е от голямо значение за вас и да ви е много полезна. Вижте секцията на нашия уеб сайт, озаглавена “Местни групи.”