Отворено писмо от Ла Лече Лига България

В Кърмене в извънредни ситуации, Новини , , ,

КЪРМЕНЕ ПО ВРЕМЕ НА БЕДСТВИЯ И ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ

Отворено писмо от Ла Лече Лига България

Idlib, бежански лагер

Многобройни публикувани изследвания сочат не само важността на кърменето, но и нуждата от много по-голяма и всеобхватна помощ на жените, които искат да кърмят.

В бедствени ситуации е особено важно да се намалят рисковете, свързани с практиките на хранене. Кърмата осигурява оптимална защита от инфекции и е сигурен и стабилен източник на храна, особено при неадекватни хигиенни условия и в ситуации, когато недостатъчно ваксинационно покритие на деца в кърмаческа възраст повишава риска от разпространение на инфекциозни болести.

Много хора с щедри сърца предлагат помощ на родители от бедстващите райони. Често помощите включват освен дрехи, обувки, вещи от първа необходимост – и млека за кърмачета (адаптирани млека).
Има няколко причини, поради които изпращане на дарения с адаптирани млека може неволно да изложи бебетата на риск.

Бедстващи семейства, които се крият в укрития, намират се на път или са в бежански лагери, често нямат как да преварят вода, за да приготвят адаптираните млека така, че да са безопасни – преваряването на вода я пречиства и убива бактериите в прахообразните адаптирани млека. Понякога инструкциите за безопасно приготвяне на дарените адаптирани млека са на език, който семействата не разбират. Неправилно транспортиране и съхранение на заместителите на майчина кърма може да доведе до замърсяване и влошаване на качеството им.

Idlib, деца играят в бежански лагер

Кърмещите майки може да се тревожат, че количеството им кърма е засегнато при стрес и бедствия, но те могат да бъдат подкрепени да продължат да кърмят, и да увеличат кърмата си, така че в крайна сметка да не се налага да разчитат на адаптирани млека, излагайки на риск здравето на бебетата си в трудна ситуация, когато могат да нямат достъп до чиста вода и условия да я преварят.
Разпространяване на адаптирани млека в недобри санитарни условия може не само да допринесе за влошено здраве при някои бебета, но и може да повлияе негативно на количеството кърма на кърмещите майки – когато предлагат други млека на кърмено бебе, количеството кърма, което то поема, намалява и така намалява кърмата на майката.

Разбира се, има бебета, които не са кърмени и са изцяло на хранене с адаптирани млека, и дори тогава все още не е добра идея да се изпращат дарения с адаптирани млека – цената за изпращане на големи количества адаптирани млека хаби много ресурси. Тези бебета ще получат по-голямо количество адаптирано мляко, ако дарите сумата директно на организации, които работят с бежанците и разпределят продуктите на терен.

От опита, който доброволните консултанти по кърмене на Ла Лече Лига имат от бежански лагери в последните години в Гърция и Франция, даренията могат да са пратени на произволен принцип и до бебетата да не достигат точно млеката, нужни им на определен етап от развитието им (например ако малко бебе получи адаптирано мляко, предназначено за деца над 1г., може да е опасно за незрялата им имунна система и да не се усвоява добре от незрелите им вътрешни органи).
Отново в този случай е по-добре квалифицирани организации, в които има обучени специалисти по детско хранене, да оценяват нуждите на бебетата на терен и да им осигурят най-подходящите грижи.

През 2007г. правителството на Бангладеш приканва да не се даряват адаптирани млека, заместители на кърмата, по време на криза. 2014г. украинското правителство прави изявление, в което моли организации и индивиди да не даряват адаптирани млека. (1)(2)
Организации, работещи с кърмещи жени в кризисни райони съобщават, че в много случаи кърменето е нарушено, или изцяло преустановено в резултат на дарения от адаптирани млека, вместо да се окаже адекватна подкрепа за кърмене на жените, които искат да продължат да кърмят във времена на стрес и бедствия.

Ла Лече Лига поддържа и постоянно работи над библиотека с ресурси на много езици, с която да подкрепи семейства с бебета и малки деца на територии, засегнати от кризи и бедствия. (3)(4) Подкрепа за кърмене и работа от обучени специалисти е най-добрият начин, по който могат да бъдат подкрепени семействата и децата им в бедствени ситуации.

Родители от засегнати от война, бедствия и извънредни ситуации територии, които имат нужда от подкрепа и иинформация за кърмене в България, могат да се свържат с акредитирани Ла Лече Лига лидер-консултанти по кърмене на специално създадения имейл за целта help@lllbg.org (нашите обучени лидер-консултанти отговарят на български, английски, руски, както и други езици с помощта на автоматичен преводач).

(1) https://secureservercdn.net/
(2) https://www.ennonline.net/
(3) Кърмене в извънредни ситуации
(4) Кърмене и коронавирус