Често задавани въпроси & отговори за Ла Лече Лига лидерство

В Обучение към ЛЛЛ , , , , ,

Ла Лече Лига лидерите са част от традиция, която тръгва още от началото на човечеството – една майка подкрепя друга майка в изкуството на кърменето.

Вие сте жена, която:

 • с удоволствие е кърмила детето си?
 • знае от първа ръка за предимствата на този естествен начин за разбиране и задоволяване на нуждите на бебето?
 • би искала да сподели тези радости с други кърмещи майки и да им помогне?
 • иска да научи повече за кърменето и да обогати знанията и уменията си?
 • има време и желание да е доброволец в организация, която помага на жените на местно ниво, както и по света?

Звучи интересно? Тогава Ла Лече Лига лидерството може да е за вас

Защо да кандидатствам за Ла Лече Лига лидерство? Какво ще ми даде обучението и акредитацията като ЛЛЛ лидер-консултант?

 • Ставате част от най-старата и най-разпостранена организация в България и в света, с клонове в над 87 страни, чиято основна мисия и цел е да помогне на всички майки, които искат да кърмят бебетата си чрез подкрепа, информация и обучение – от майки за майки
 • Имате прекрасната възможност да помогнете на други майки да кърмят, да разберат по-добре кърменето и да им дадете възможност чрез подкрепа и информация да постигнат целите и желанията си в кърменето и отглеждането на децата си
 • Обогатявате, попълвате и разширявате знанията си за кърмене, получавайки най-акуратната и съвременна информация от организация, всепризната и водеща у нас и в цял свят като експерт в областта на кърменето, съветник на много здравни организации
 • Развивате и подобрявате комуникационните си умения за по-добро и ефективно общуване – при помощ на други майки, в разговори със здравни работници или в ежедневието ви
 • Създавате интересни нови контакти и чудесни приятелства за цял живот!

Къде и кога се провежда обучението? От 2005 година насам разработихме различни модели и практики, за да установим кое работи най-добре за майките, желаещи да станат международно акредитирани Ла Лече Лига лидери. Горди сме да кажем, че за това време постигнахме чудесни успехи, а обучението непрестанно се обогатява и развива, за да е в крак не само с най-добрите практики по света, но и с нуждите на майките.

Обучението се провежда на живо и/ли дистанционно, когато няма начин да е лично и е обстойно и на части, предвидени за майки с деца: на удобни, лесно усвоими порции, толкова време, колкото е нужно на всеки – индивидуално. Това значи, че всеки се движи със собствен темп и прави нещата тогава, когато може, не е в определени фиксирани дни. Семейството е на първо място; след това са другите лични ангажименти, а след това идва и доброволческата работа – въпреки че е изключително важна и помага на много хора, тя е именно доброволческа и има приоритети, които всеки определя сам така, че това да работи най-добре за него, семейството му и организацията.

Как протича обучението? Кандидатстването и обучението за Ла Лече Лига лидерство протича на два етапа, без фиксирано времетраене. Първият етап се провежда с т.нар. подкрепящ лидер и най-общо казано изследва дали кандидатът е подходящ за лидер, дали споделя ЛЛЛ философията, дали организацията е подходяща за него. Провежда се устно и/ли писмено, както е най-удобно за желаещата да кандидатства майка, на живо и/ли дистанционно.

Вторият етап идва, след като лидерът, който е водил първата част и е помогнал на кандидата да научи повече за обучението и работата на Ла Лече Лига лидера, прати препоръчително писмо, както и някои документи, които попълва кандидатът. След одобряване на документите се започва втората част от обучението, на български или на чужд език. Във втория етап се работи с подкрепящия лидер и ACLA, координатор от Отдела по акредитация на лидери (ОАЛ). Втората част също е практически насочена, с изследване на много ситуации и примерни положения, които да покажат знанията на кандидата и уменията му за общуване и попълване и доразвиване на тези части, които биха имали нужда. Включва четене и усвояване на информация, упражняване и трениране на „истински” ситуации, ролеви игри, трениране и развиване на комуникационни умения, практикуване на уменията с майки. Когато и тя успешно приключи, се получава международна акредитация за ЛЛЛ лидер.

В добавка към горните има допълващо обучение, което се провежда по различни начини, за да има възможност всеки да вземе най-доброто според възможностите и желанието си. Част от допълващото обучение е в електронен формат; в него се обсъждат различни неща, свързани с обучението, с мениджмънт на кърмене, комуникационни умения и пр. Няколко пъти годишно се правят обучителни семинари, срещи и работилници – локални и национални. Междувременно темите, които се обсъждат на тези семинари, се повтарят под формата на уебинари и он-лайн работилници, за да могат и кандидати за лидерство, които нямат физическа възможност да пътуват, да присъстват виртуално. Няколко пъти годишно се издава информационен бюлетин за ЛЛЛ лидер-консултанти и кандидат-лидери, богат на статии, информация и новости, които помагат за поддържане и актуализация на знанията.

Колко време заема обучението? Всички части на кандидатстването за Ла Лече Лига лидерство се разпределят във време, удобно за кандидата и съответно се движат преди всичко с неговия темп. Някои кандидати имат време, възможност и желание за бърза и ефективна работа, други си взимат почивки и паузи между отделните части и вършат нещата с по-бавен темп, който е по-удобен за тях и семействата им. Най-кратката известна акредитация е за 13 дни; най-дългата, за която знаем, е три години 🙂 Времето, което ще отнеме обучението, като цяло зависи от желанието, ентусиазма и времето на кандидатстващия. Средният срок, за който повечето наши кандидати са готови за акредитация за Ла Лече Лига лидер, е 12 месеца.

Това струва ли пари и колко? Какво стои във финансовата част:

 • членски внос към Ла Лече Лига 30 лева;
 • закупуване на книга – The Womanly Art of Breastfeeding, най-известната и най-добра книга за кърмене в света, сега в осмо допълнено и преработено издание, която е интересна за всички майки, не само за интересуващите се от лидерство (в момента около $10-15, в зависимост дали е в е-формат или на хартия);
 • след преминаване на първия етап на обучение – такса от 10 Евро за кандидатстване за лидер;
 • при акредитиране към международната организация – еднократна такса от 5 Евро и после вместо членски внос, годишен лидерски внос към Ла Лече Лига Интернешънъл (не към ЛЛЛ България) от 10 Евро.

Всичко това се разпределя във времето, тоест парите не се отделят накуп. Обичайно обучението заема всичко между няколко месеца и няколко години (съответно и разпределението на парите) – изцяло в зависимост от това, колко бързо се движи човек. В случай на финансови затруднения, защото въпреки че сумите не са големи, хората имат различни възможности, имаме фонд за подпомагане на перспективни кандидат-лидери, предвиден за тази цел – не се стеснявайте да говорите с вашия ЛЛЛ лидер за тази възможност!

Искам да кандидатствам за Ла Лече Лига лидер, но нямам ЛЛЛ група и лидер близо до мен

Именно за преодоляване на такива обстоятелства Ла Лече Лига е разработила от десетилетия обучение, което се провежда не само на живо, но и дистанционно, като елементите от двете се съчетават по най-удобен начин за кандидата така, че да постигне целите си!

Интересувам се от Ла Лече Лига лидерство, но в моя град вече има акредитирани ЛЛЛ лидер-консултанти

Подкрепата за кърмене никога няма да е в повече за новите родители, които имат нужда от нея! Повече лидери в един град означава чудесна възможност за съ-лидерство в ЛЛЛ групата, разкриване на нови групи в други квартали в града, водене на Ла Лече Лига срещи и лекции в други дни и часове, за да се достигне до възможно най-много родители, както и винаги наблизо да има някой, който да застане до вас в труден момент и да подаде ръка, когато имате нужда от почивка.

Какво да правя, ако имам желание да стана лидер, но не владея чужд език? Вече има български Отдел по акредитация на лидери (ОАЛ), който позволява обучението да протича изцяло на български език. Ако не владеете чужд език, това не е пречка да кандидатствате за Ла Лече Лига лидерство!

Все пак, владеенето на чужд език си остава предимство за разширяване и попълване на знанията. Повечето хора владеят някакъв чужд език на ниво четене и писане, тоест могат да четат и да разбират текст. Повечето новости, статии, изобщо актуална информация за кърмене (пък и не само) излиза на английски. Част от нея се появява на руски, докато на български сравнително малка част се появява преведена. Библиотеката на кърмаческия форум в Бг-мамма е голяма и пълна, но някой път човек се нуждае от нещо различно и езикът може да е спънка. Няколко майки, кандидатстващи за лидерство, успешно четат с помощта на Гугъл преводач, а други, вече акредитирани, безпроблемно си набавят нова информация така 🙂 Други се справят с помощта на приятел или познат, който да превежда от и на български. Начини има, стига да има желание.

Обучението може да протича на много езици и актуална информация за кърмене може да се набавя също на много езици: български, руски, немски, италиански, испански, френски, китайски и т.н. Ла Лече Лига е международна организация с клонове в над 87 страни, което гарантира, че има най-добрата и най-разнообразна информация на повечето говорени езици в света!

Колко време ще ми отнема работата като Ла Лече Лига лидер-консултант след акредитация?

ЛЛЛ лидерството е доброволческа дейност, а едно от най-важните послания, които Ла Лече Лига отправя, е „Хората са по-важни от нещата”. Децата ни, семейството и личният живот са на първо място. С времето всеки намира най-добрият начин да постигне баланс, който да му позволява да постигне целите си. В зависимост от това, дали човек ще реши да изпълнява само основните задължения на Ла Лече Лига лидер, или ще предпочете да поеме допълнителни ангажименти, работата му като лидер може да отнеме всичко от няколко часа месечно нагоре, според личните желания и времето, което може да бъде отделено. Добрата новина е, че ставайки част от най-старата и разпостранена национална организация, винаги ще имате кой да ви удари рамо и да ви помогне, когато сте по-заети, или да ви замести, ако имате нужда от почивка!

Това, което ЛЛЛ лидерът прави, е:

 • да помага на майки (по телефон, мейл, на живо, изобщо с различни средства за комуникации)
 • да организира месечни срещи за майки
 • да се поддържа в крак с новостите в областта на кърменето
 • помага на други майки за лидерство, ако се интересуват
 • държи връзка с организацията

Допълнителни дейности могат да са много и различни и са изцяло по желание – например да се водят лекции за кърмене и срещи „Бебешко кафе” или да се пишат/превеждат ЛЛЛ публикации, да се посещават родилни домове, всякакви най-разнообразни дейности според желанието и възможностите на човек. Може и да се ограничи само със задълженията по-горе и това е напълно приемливо; може да избере да започне с по-малко отговорности и след това да реши да задълбочи ангажимента си в определени сфери. Възможностите са почти неограничени!

Това е обучение, предвидено за майки с деца – на съобразени порции, които да се вместят удобно във времето между грижите за семейството, евентуалните служебни ангажименти и личното време. То ви позволява да отделяте нужното време за семейството си и едновременно с това да научавате нови неща и да бъдете от полза за други майки, като им помогнете да имат шанс да постигнат целите си с кърменето на децата си!

Ла Лече Лига: помагаме на майките и бебетата от 1956-та! Станете част от тази вълна!


Научете повече:

Философия и мисия на Ла Лече Лига
Мислите за Ла Лече Лига лидерство? Изисквания за кандидатстване и други въпроси за лидерството.
Знания и умения, които са включени в обучението за Ла Лече Лига лидер.
Кое ви привлече към Ла Лече Лига лидерство?
Седем причини да станете Ла Лече Лига лидер


За да научите повече и да разгледате различни варианти, които могат да са подходящи за вас, свържете се с лидер-консултант в местната си група. За информация как да намерите група, ако не посещавате някоя, използвайте Местни групи.

Ако няма група там, където сте, можете да се свържете с българския департамент за акредитация на лидер-консултанти по кърмене на ЛЛЛ (LAD), който ще ви насочи към представител на LAD, който може да ви помогне:

Елена Гвоздейкова
Email: e.gvozdeykova@lllbg.org